Od karcinoma oboli i do 30 djece godišnje

Najčešća dijagnoza malignih bolesti kod djece i adolescenata u Crnoj Gori je leukemija

3569 pregleda 2 komentar(a)
Među djecom i adolescentima najčešća leukemija, Foto: -
Među djecom i adolescentima najčešća leukemija, Foto: -

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) doniralo je crteže i grafike Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Pljevljima, koje su radili studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Radove, čije je opremanje pomogla Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), predati su direktoru Opšte bolnice Pljevlja Saši Grboviću i oni će krasiti dječije sobe i ambulante, trpezariju, dnevnu ambulantu, sobu za dnevni boravak, kao i hodnike Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Pljevljima.

Donacija pljevaljskoj bolnici je 22 koju je ta organizacija donirala crnogorskim zdravstvenim ustanovama povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Kako je saopšteno iz CDPR-a, prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) skoro trista hiljada djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se oko sto hiljada ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

ICCCPO je osnovana u maju 1994. godine u Valensiji - Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz velikog broja zemalja i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC).

”Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama. Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izlječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemoterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece”, navodi se u saopštenju CDPR.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izlječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

”Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, bljedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno. Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece. Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata do 18. godine u Crnoj Gori su leukemija, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi do 18. godine u našoj državi registruje uglavnom do deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: