Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju proširio djelokrug rada

“Tisa” otvorila vrata i za korisnike koji imaju više od 27 godina

3832 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar "Tisa" u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Dnevni centar "Tisa" u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju “Tisa” u Bijelom Polju, otvorio je vrata i za korisnike koji imaju više do 27 godina, u cilju unapređenja pristupa uslugama socijalne zaštite, Dnevni centar „Tisa“. Na ovaj način ukupan broj korisnika iznosi 45.

Pružanje usluga osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina, kako je kazao direktor DC „Tisa“ Ensad Omerović, omogućeno je zahvaljujući projektu „Zajedničkom akcijom do bolje usluge“, koji realizujuu saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Novog Pazara, a koji je dio programa prekogranične saradnje Crna Gora-Srbija.

"Radi se o pilot projektu 27+, u okviru kojeg osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina pružamo usluge u našem centru i to kroz organizovanje rada u drugoj smjeni, od 15 do 19 časova. Centru za socijalni rad uputili smo zahtjev i obavještenje o pokretanju ove nove usluge, kako bi oni izdali rješenja potencijalnim budućim korisnicima. Sproveli smo istraživanje i analizom je utvrđeno da i te kako postoji potreba za ovakvim vidom usluge. U saradnji sa lokalnom samoupravom i resornim ministarstvom pokušaćemo da nađemo način, kako bi ovaj centar nastavio sa radom i po završetku projekta", kazao je Omerović, dodajući da je pilot projektom obuhvaćeno 15 korisnika starijih od 27 godina, a trenutno usluge koristi jedanaest korisnika.

Napomenuo je da je od tih 11 korisnika kojima se sada pružaju usluge u Dnevnom centru, njih 9 koji su ranije bili u tom dnevnom centru.

“Naši bivši korisnici, kao i njihovi roditelji, bili su obradovani ponovnim dolaskom u „Tisu". Uposlili smo i njegovateljicu, defektloga, psihologa, a obezbijeđen je i prevoz od njihovih kuća do Dnevnog centra i nazad. Primjenjuje se i određeni plan i program rada, sa fokusom na radno-okupacione terapije, a uz hidromasaže u bazenu, te rekreativne aktivnosti", zaključio je Omerović

Istakao je da je ovo samo još jedna potvrda da DC „Tisa" kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju, kao i osoba sa invaliditetom. Planirano pilot projektom bude obuhvaćeno 15 korisnika starijih od 27 godina, a trenutno se pružaju usluge za jedanaest takvih korisnika (koji su bivši korisnici).

Bonus video: