"Osveta" Bjelice i Vlade: Vojvodić bez prorektora

Rektorka Radmila Vojvodić i predstavnici akademske zajednice u UO, Vladimir Pešić , Tatjana Dlabač i Martin Ćalasan napustili sjednicu
189 pregleda 45 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.09.2017. 12:29h

Upravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore UCG) danas nije podržao izbor Predraga Stanišića za prorektora.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", UO se o prorektorima pojedinačno izjašnjavao, a članovi Vlade uz glasove predsjednika i potpredsjednika UO, Duška Bjelice i Mirana Begića i uzdržane predstavnike studenata odbacili su predlog da Stanišić bude prorektor, nakon čega su rektorka Radmila Vojvodić i predstavnici akademske zajednice u UO, Vladimir Pešić , Tatjana Dlabač i Martin Ćalasan napustili sjednicu, pa postoji mogućnost da nijesu imenovani ni ostali predloženi za prorektore - Željko Jaćimović, Saša Milić i Nataša Kostić.

"Vijesti" su još prošle sedmice najavile da je da he ovakav scenario moguć, i da bi jedan od načina da Upravni odbor "doskoči" rektorki Vojvodić bio i da ne imenuje njen budući tim.

Stanišić je nakadašnji dekan i dugogodišnji profesor PMF, Milić je jedan od osnivača katedre za pedagogiju u Nikšiću, Jaćimović je nakadašnji dugogodišnji direktor Ispitnog centra koji je bio i član UO u ime Vlade, ali je ranije podržao stavove kolega sa UCG, zbog čega je i smijenjen. Kostić je profesorica Filolškog fakulteta u Nikšiću i članica Centra mladih naučnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Odbora za doktorske studije UCG.

Povod za neimenovanje rektorkinog prorektorskog tima je čvrst stav Vojvodić da Visoka medicinska škola treba da bude preseljena u Podgoricu, iako je Vlada zahtijevala da ostane u Beranama, a što je UO na kraju i prihvatio i to nakon smjene dijela članova koji su zastupali interese Vlade.

Bjelica je navodno već uspio dobiti podršku studenata u UO i Senatu za iniciranje smjene Vojvodić, obećavajući im bolji tretman za studentsku populaciju, potvrdilo je više izvora. U tome bi, bar što se tiče UO, mogao dobiti i podršku članova koje imenuje osnivač, odnosno Vlada.

Spor Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i UCG, u vezi sa sjedištem VMŠ trajao je više od dva mjeseca. Rektorka je odbila nalog Vlade da UCG raspiše konkurs za upis na Višu medicinsku školu u Beranama, pozivajući se na to da je VMŠ dobila akreditaciju na osnovu elaborata rađenog za Podgoricu.

Vlada je na sjednici 1. jula 2017. godine jednoglasno odlučila da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama, i tako odbila predlog UCG koji je potpisala rektorka, da se sjedište te obrazovne ustanove premjesti u Podgoricu.

UO u više navrata nije uspio da promijeni rektorkinu odluku. Na jednom od glasanja tokom jula, Bjelica je zbog zastupanja stava Vlade, a nakon što je taj stav preglasan u korist stava da se VMŠ seli u Podgoricu, podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika UO.

Nakon toga je Vlada smijenila dio svojih članova i delegirala nove, a na konstitutivnoj sjednici Bjelica je opet izabran za predsjednika UO, što je na UCG ocijenjeno kao "izdaja akademske zajednice i trgovina zarad ličnih interesa".

Sličan stav je, tvrde izvori "Vijesti", tog dana na sjednici jasno iznijela i rekotorka Vojvodić. Upravni odbor je konačnu odluku o raspisivanju upisa na VMŠ donio sredinom avgusta.

Rektorka Radmila Vojvodić je nedavno proslijedila UO predlog sa imenima novih prorektora, a više izvora “Vijesti” sa UCG smatraju da bi jedan od načina da Upravni odbor “doskoči” Vojvodićevoj bio i da ne imenuje njen budući tim.

Stanišić: Nastavak kampanje protiv Vojvodić

Odluka UO nema mnogo veze s mnom lično već se radi o nastavku kampanje protiv rektorke Vojvodić koja je do koske ogolila neuki napad Vlade u koaliciji sa raznim polusvijetom na autonomiju Univerziteta, saopštio je danas Predrag Stanišić.

"U širem smislu, radi se o disciplinovanju slobodnomisleće i disidentne akademske zajednice i namjeri dovođenja poslušnika na mjesto rektora. Ovakva odluka teško može iznenaditi bilo koga ko je posmatrao beskupuloznu kampanju spovođenja po svaku cijenu, danas je to svakome jasno, evidentno pogrešne odluke Vlade. Kad je odluka pogrešna, treba je ispraviti a ne srljati u nove greške primjenom ‘zakon mi je u topuzu’ metode. Ali to važi u nekim drugim društvima – kod nas to znači neprincipijelno koaliranje Vlade sa ostrašćenim mediokritetima vođenim prizemnim ličnim interesima i besprizorno i osvetoljubivo izazivanje upravljačke krize na Univerzitetu", istakao je Stanišić.

po njegovim riječima, tužno je što pojedinci koji nažalost donose odluke u ime Crne Gore ni nakon tri decenije tranzicije očigledno fundamentalno ne razumiju i ne prihvataju principe i vrijednosti zapadne civilizacije, već traće vrijeme svih građana na mimkriju ispod koje se skriva model društva iz nekih drugih prostora i vremena.

"Meni je savjest mirna - veoma sam ponosan na to što je tim na čelu sa rektorkom Vojvodić uradio. Obuhvatna i kompleksna reforma Univerziteta je nešto što po svom obimu i značaju prevazilazi praktično sve što je viđeno u izgradnji i razvoju institucija u Crnoj Gori i njeni pravi dometi tek će se vidjeti. Očigledno, ovakav moderan i profesionalan, a i avangardan, pristup ova državna uprava nema kapaciteta da razumije. Nažalost, tim gore po Crnu Goru", kazao je Stanišić.

Bonus video: