Nema saglasnosti za Skočiđevojku

Glavni državni arhitekta prekinuo postupak, jer se i dalje vodi postupak pred Upravnim sudom. U prethodnom postupku sud prihvatio tužbu Mjesne zajednice “Reževići” te poništio rješenja njegovog prethodnika

15057 pregleda 5 komentar(a)
Skočiđevojka: Projektovani izgled kompleksa, Foto: -
Skočiđevojka: Projektovani izgled kompleksa, Foto: -

Glavni državni arhitekta Vladan Stevović prekinuo je postupak za davanje saglasnosti za gradnju apart hotela sa depadansima na mjestu nekadašnje vojne baze na Skočiđevojci, jer se i dalje pred Upravnim sudom vodi postupak koji je pokrenuo jedan mještanin.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Upravni sud je prošle godine u septembru prihvatio tužbu Mjesne zajednice “Reževići” te poništio rješenja tadašnjeg glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića kojima je dao saglasnost na idejno rješenje megalomanskog projekta na Skočiđevojci.

Žižić je aminovao projekat kompanije KDP Promotion and Investments Limited, dio stranog društva iz Podgorice, za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica na urbanističkoj parcel 1 (UP1) objekta bruto razvijene građevinske površine 80.419 kvadrata, spratnosti sedam etaža suterena, prizemlje i sedam spratova i vila sa prizemljem i jednim spratom.

Rješenjem glavnog državnog arhitekte od 11. februara prošle godine izdata je saglasnost na idejno rješenje za izgradnju apart hotela sa depadansima na urbanističkoj parcel 2 (UP2) objekta bruto razvijene građevinske površine od 28.280,20 kvadrata, spratnosti podrum, dvije etaže suterena, prizemlje i osam spratova za centralni objekat i tri suterenske etaže, prizemlje i tri sprata za depadans.

”Prekida se postupak, pokrenutog zahtjevom K.D.P. Promotion and Investments Limited, dio stranog društva, iz Podgorice za davanje saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju apart hotela sa depadansima na Urbanističkoj parceli 2 bruto površina podzemnih i nadzemnih etaža 28.280,20 kvadrata spratnost objekta: podruma + 2 suterena + prizemlje + osam spratova, za centralni objekat tri etaže suterena + prizemlje + tri sprata za depadans”, piše u rješenju koje potpisuje Stevović.

Kako se navodi, prekid postupka traje do okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom.

”Spor je pokrenut tužbom tužioca I. Z. iz Budve radi poništenja rješenja Direktorata glavnog državnog arhitekte i razvoj arhitekture, od 28. decembra 2021. kojim je K.D.P. Promotion and Investments Limited data saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta na urbanističkoj parceli 1 - bruto razvijena građevinska površina podzemnih i nadzemnih etaža 80.419,00 kvadrata, spratnost objekta: 7 etaža suterena + prizemlje + sedam spratova za centralni objekat i prizemlje i jedan sprat za vile”, navodi se u rješenju.

Mjesna zajednica “Reževići” je u više navrata skretala pažnju građanima i zvaničnim državnim organima da se na Skočiđevojci planira sprovesti velika prevara, koje će, osim grubog kršanja zakona, planskih dokumenata i prava građana, proizvesti devastaciju prostora, ogromnu šteta po ekologiju regiona, a država može biti oštećena za preko 50 miliona eura.

Zahtjev premijeru Dritanu Abazoviću i resornoj ministarki Ani Novaković Đurović da se preispitaju rješenja nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića ranije je uputio i gradonačelnik Budve Milo Božović.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da procesuira krivičnu prijavu koju je prije pola godine podnio protiv nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića, tadašnjeg ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića i NN lica iz Opštine zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje isprave i nesavjestan rad u službi u slučaju projekta na Skočiđevojci.

S druge strane, iz inostrane kompanije su takođe u više navrata isticali da se radi o projektu koji će Budvi donijeti brojne benefite, te odbacili optužbe MZ.

”Kompleks Skočiđevojka, koji će raditi 365 dana u godini, vodiće jedan od najpoznatijih svjetskih hotelskih operatora, što će primarno obogatiti turističku ponudu Budve i otvoriti turistički potencijal ove mikrolokacije. Sigurni smo da će se ovim dodatnim investicijama na prostoru ovog lokaliteta i pristupom povećati ne samo vrijednost imovine mještana, već i da njihovi smještajni kapaciteti dobiju novi kvalitet, dodatne sadržaje i na taj način veću vrijednost za izdavanje sopstvenih nekretnina. Budvi je neophodno prisustvo renomiranih svjetskih brendova kako bi se odmetnula sa staze masovnog turizma, sa hotelima koji će ulagati, ne samo u svoj marketing, već i u imidž Budve i Crne Gore kao destinacije”, naveli su iz te kompanije.

Bonus video: