Sportska dvorana "Ada" grca u dugovima, račun u blokadi

”Čistoća” blokirala Sportsku dvoranu, dugovanja za plate, struju, porez..., ukupno 400.000 eura

7075 pregleda 5 komentar(a)
Sportska dvorana “Ada”, Foto: Goran Malidžan
Sportska dvorana “Ada”, Foto: Goran Malidžan

Opštinsko preduzeće “Čistoća” blokiralo je račun Sportske dvorane “Ada” u Pljevljima zbog duga koje to akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države ima prema tom preduzeću.

Direktor “Ade” Nikola Vukićević kazao je “Vijestima” da je zbog blokada ugrožen dalji rad dvorane, jer ne mogu isplatiti zarade zaposlenima, niti rate za struju i po osnovu reprograma poreskog duga.

Vukićević je kazao da su po osnovu ranijih presuda “Čistoći” dužni oko 80.000 hiljada eura, a da je najnovija blokada bila na iznos od pet hiljada eura, od kojih su namjeravali da isplate zarade zaposlenima. U Sportskoj dvorani “Ada” radi sedam radnika i dva radnika na određeno koja su zaposlena kao ložači u kotlarnici tokom sezone grijanja. Po sistematizaciji radnih mjesta u dvorani bi trebalo da radi 16 radnika, devet više nego što je trenutno zaposleno. Zaposlenima je posljednja isplaćena zarada za decembar, a mjesečno za plate potrebno je izdvojiti oko šest hiljada eura.

Vukićević kaže da je to ovo druga blokada od strane “Čistoće” računa Sportske dvorane u ovoj godini. Prva je bila odmah nakon novogodišnjih praznika 4. januara.

”Zbog blokade računa nećemo moći da uplatimo ratu za struju i na taj način dolazimo u rizik da nam se prekine otplata zaostalog duga u ratama. Takođe zbog blokade nećemo moći da uplatimo ni ratu po osnovu reprograma zaostalog poreskog duga. Da ne govorimo o zaradama zaposlenih. Sa računa nam je skinut novac koji smo bili namjenili za isplatu zrarada. Nemamo novca ni za investiciono održavanje. Potrebno je sanirati krov i rekonstruisati kotlarnicu”, rekao je Vukićević.

Opštinsko preduzeće “Čistoća” mjesečno “Adi” za uslugu odvoza smeća fakturiše 780 eura plus troškovi za odvoz pepela iz kotlarnice, koje naplaćuju 70 eura po turi.

”Naši mjesečni rashodi su oko 12.000 eura a prihodi od deset do 12.000. Izdajemo 11 poslovnih prostora, a još tri su nam slobodna. Mjesečno od kirije za zakup poslovnih prostora prihodujemo 4.090 eura, a još 1.200 mjesečno nam plaća Srednja stručna škola koja koristi malu salu za održavanje časova fizičke kulture, s obzirom na to da ta obrazovna ustanova nema svoju salu. Ostatak prihodujemo od klubova koji koriste dvoranu za treninge i odigravanje utakmica”, kazao je Vukićević.

Ukupna dugovanja dvorane po svim osnovama je oko 400.000 eura, od čega se 290.000 odnosi na poreski dug.

Za struju smo bili dužni 65.000 eura i sa Elektroprivredom imamo ugovor o otplati duga na 95 mjeseci, odnosno da uplaćujemo 700 eura, plus redovni mjesečni račun, koji tokom sezone grijanja prelazi dvije hiljade eura. Nadam se da će odgovorni u EPCG imati razumjevanje za trenutno stanje u kojem se nalazimo i da nam neće isključiti struju u slučaju da na vrijeme ne izmirimo dug”, rekao je Vukićević.

Bez pomoći države i Opštine Pljevlja, ističe on, Sportska dvorana ne može da funkcioniše.

”Teško je da ovakav tip objekta može samostalno da funkcioniše. Klubovi nemaju dovoljno sredstava da bi koristili dvoranu u obimu koliko su njihove potrebe nego se prilagođavaju svojim finansijama”, kazao je Vukićević.

Većinski vlasnik dvorane je država sa 85 odsto, dok Oština ima oko 13 odsto.

”U septembru su članovi Upravnog odbora Sportskog centra išli u Podgoricu na razgovor u Ministarstvo finansija kako bi se pronašlo neko rješenje za dvoranu. Tada im je saopšteno da je država spremna da svoj dio prepusti Opštini Pljevlja s tim što je potrebno da im se lokalna administracija obrati pismom o namjerama. Koliko je meni poznato do sada to nije urađeno”, kazao je Vukićević.

Jedino rješenje, smatra on je da opština preuzme upravljanje dvoranom što bi je mjesečno, ističe on koštalo oko 20.000 eura sa otplatom reprograma poreskog duga. Potrebno je pronaći modalitet kako bi ovaj objekat i dalje mogao da funkcioniše i pruža usluge sportskim klubovima”, rekao je Vukićević.

Istakao je da Sportski centar “Ada” nema sponzora i da jedino tokom sezone dobijaju besplatno ugalj od Rudnika uglja, na čemu je zahvalan rukovodstvu kompanije. Tokom sezone grijanja kotlarnica dvorane “Ada” dnevno troši oko tri tone uglja.

Bonus video: