Još ništa od novih policijskih vozila: Posljednji krug ili nova bruka

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava za katastar i državnu imovinu još nijesu raspisali novi tender za nabavku policijskih automobila Zbog isteka svih rokova da UP kupi nove automobile, u junu opet prijeti pljenidba ili plaćanje novog najma dotrajalih službenih vozila

26748 pregleda 25 komentar(a)
Da li nas čekaju iste scene: parkirana policijska vozila vraćena vlasniku 2021. godine, Foto: SAVO PRELEVIC
Da li nas čekaju iste scene: parkirana policijska vozila vraćena vlasniku 2021. godine, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava za katastar i državnu imovinu - Centralizovane javne nabavke ni nakon sedam mjeseci, kada je poništen prethodni tender, nijesu raspisali novi javni postupak za nabavku službenih automobila za potrebe Uprave policije.

To će značiti da ćemo polovinom juna ove godine vjerovatno gledati scene iz 2020. godine, kada su redom plijenjeni policijski automobili, ili će država opet biti pritisnuta da kroz hitni postupak plati novi jednogodišnji najam starih i dotrajalih službenih vozila od “S leasinga” i kompanije “Osmanagić”.

MUP je u odgovoru “Vijestima” kazao da oni nemaju učešća u ovoj nabavci jer je shodno Uredbi o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, “za formiranje Komisije i raspisivanje tendera nadležna Uprava za katastar i državnu imovinu”.

420 hiljada eura platila je lani država jednogodišnji najam istrošenih vozila. To je učinjeno kako bi Ministartsvo unutrašnjih poslova izbjeglo pljenidbu vozila, što se desilo 2020. godine. Tada je otvoren hitan pregovarački postupak o produženju lizinga sa privatnom kompanijom...

”Shodno Uredbi o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, Uprava za katastar i državnu imovinu je formirala Komisiju za sprovođenje postupka javne nabavke koja je nadležna za sprovođenje otvorenog postupka javne nabavke za nabavku i isporuku 139 vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, putem operativnog lizinga”, piše u odgovoru MUP-a.

Oni nijesu odgovorili na pitanje šta MUP planira da uradi kako bi se izbjegao scenario iz maja 2021. godine kada je Uprava policije, ni kriva ni dužna, na gotovo mjesec ostala bez službenih automobila.

Uprava za katastar i imovinu od petka nije odgovorila na pitanja “Vijesti”, pojašnjavajući da zbog prevelikih obaveza te Uprave nijesu u mogućnosti da odgovore.

Tender poništen u julu

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u julu prošle godine, nakon što je prihvaćena žalba kompanije “Osmanagić” poništila tender koji je raspisan 17. februara 2022. godine.

Taj tenderski postupak za nabavku 139 vozila za potrebe UP je rađen nakon što je Komisija MUP-a pripremila tendersku dokumentaciju, a potom Uprava za katastar i državnu imovinu objavila javno nadmetanje preko sajta Centralizovanih javnih nabavki.

Na tender su se javila dva ponuđača, a za sve tri partije tokom postupka prihvaćene su kao prvorangirane, zajednička ponuda konzorcijuma - “Mios Mobility” i “Auto-Čačka”. Drugorangirani “Osmanagić” uložio je žalbu na takvu odluku zbog “bitnih povreda zakona i pogrešne primjene materijalnog prava” - nijesu prisustvovali otvaranju javnih ponuda niti im je u zakonskom roku dostavljen zapisnik.

”S obzirom na to da je postupak javne nabavke za partiju 1,2 i 3 poništen u cjelosti, time nema potrebe da se u skladu sa članom 192 Zakona o javnim nabavkama, naručiocu ne mogu naložiti mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti jer se one ne mogu otkloniti, već mu se ukazuje da kako ih ne bi ponavljao ukoliko odluči da pokrene novi postupak javne nabavke”, piše u odluci Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Lani dali 420.000 eura

Ministartsvo unutrašnjih poslova je u junu prošle godine, kako bi izbjeglo pljenidbu vozila, kako se to desilo 2020. godine, otvorilo hitan pregovarački postupak o produženju lizinga sa kompanijom “S Leasing”, pa je država jednogodišnji najam istrošenih vozila platila 420.000 eura.

”Kako bi se obezbijedila funkcionalnost u radu policijskih službenika, potrebno je, do nabavke novih vozila, sprovesti hitno postupak nabavke, kako bi se za period od isteka važećeg ugovora (od 23. juna 2022. godine) pa do nabavke novih vozila obezbijedilo da policija ima patrolna vozila”, naveo je MUP tada u informaciji dostavljenoj Vladi.

U informaciji MUP-a, koju su dostavili Vladi, navodi se da oni nijesu krivci zbog toga što se kasnilo s raspisivanjem tendera za kupovinu novih 139 automobila za potrebe javne službe, navodeći da se taj resor nekoliko puta obraćao Upravi za katastar i državnu imovinu.

Kako novi tender za nabavku automobila još nije raspisan, potpuno je jasno da, sve i da se odmah sada raspiše i sklopi ugovor s nekim od ponuđača, Uprava policije prije naredne 2024. godine ne bi mogla da zaduži nove patrolne automobile...

Bonus video: