Zašto treba konzumirati citruse

Ukoliko nema zdravstvenih problema citrusi se mogu koristiti u ishrani i do dva puta dnevno, najčešće za užinu.

39253 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Agrumi ili citrusi su voćke osvježavajućeg ukusa i jakih boja sa visokim sadržajem vitamina C. Ne samo što je ukusno, ovo voće je savršeno za ishranu tokom zimskih dana kada su učestale prehlade i pad imuniteta. Najpoznatiji citrusi su pomorandža, limun, limeta, grejpfrut i mandarina. Predanost ovog voća je što nije sezonskog karaktera pa se može pronaći tokom cijele godine. Ipak vrhunac sezona za pomorandže ili grejpfrut je između decembra i aprila. Bogati su hranljivim materijama i imaju brojne zdravstvene koristi.

Koje su predanosti konzumiranja citrusa?

Opšte je poznata činjenica da citrusi imaju visok sadržaj vitamina C što je jedna od glavnih prednosti konzumiranja ovog voća. Unos vitamina C je izuzetno važan za zdravlje organizma, apsorpciju gvožđa, jačanje imunološkog sistema, te uticaja na zdravlje kože i kose, a pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca. Citrusi su niskokalorični, izuzetno bogati hranjivim materijama poput vlakana, kalijuma i antioksidanata. Zbog niskog nivoa kalorija korisni su za održavanje tjelesne težine, vlakna su važna za digresivni sistem, a kalijum za regulaciju krvnog pritiska. Antioksidansi štite organizam od štetnih slobodnih radikala koji mogu dovesti do kardio-vaskularnih i drugih oboljenja.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Kliko često treba koristiti citruse u ishrani?

Ukoliko nema zdravstvenih problema ili u istoriji bolesti i tokom liječenja ograničenja u ishrani, citrusi se mogu koristiti i do dva puta dnevno, najčešće za užinu. Preporuka je da se vitamina C unosi u organizam kroz hranu, a neke od najboljih namirnica su upravo limun i pomorandža. Potrebno je da osobe koje imaju problema sa želucem obave konsultacije sa doktorom i budu oprezne prilikom ishrane uopšte, ne samo u konzumiranju citrusa. Grejpfrut može umanjiti efekt lijekova pa je i u tom slučaju potrebno obaviti konsultacije sa doktorom. Pomorandža, limun i drugi agrumi blagorodni su za organizam, ali individualni pristup u načinu ishrane je esencijalan i zavisi od životnog stila, prehrambenih navika, do zdravstvenog stanja organizma.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Zdrava ishrana uključuje raznoliku i uravnoteženu ishranu bogatu svježim voćem i povrćem. Za bogat izbor raznovrsnog, sočnog i svježeg voća i povrća pobrinuli su se AROMA i CITY marketi . Posjetite AROMA i CITY markete i obogatite svoj jelovnik sa uvijek svježim i sočnim voćem i povrćem.

Da li ste znali? Da se limun smatra najstarijim citrusom koji potiče iz jugoistočne Azije, a kultivisan je prije oko 2.500 godina. Pomorandža je sa istog podneblja, a prvi uzgoj ovog voća počeo je u 3. vijeku prije nove ere u Kini. Grejpfrut se smatra najmlađim citrusom i nastao je na Karibima ukrštanjem pomorandže i pomele. Tokom srednjeg vijeka arapski trgovci su donijeli limun i pomorandžu u Evropu i od tada se ovo voće uzgaja najviše u zemljama Mediterana.

Sve za tebe! AROMA i CITY marketi