Radili su osam godina u biskopu "Cadmus Cineplex": 15 radnika od danas na birou

Kompanija “Lovćen film” pozvala je juče Opštinu Budva da zajednički urade popis vrijedne opreme

9151 pregleda 7 komentar(a)
Bioskop Cadmus Cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović
Bioskop Cadmus Cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović

Radnici, njih 15, koji su radili proteklih osam godina u biskopu "Cadmus Cineplex" od danas su na birou, a kompanija "Lovćen film" pozvala je juče Opštinu Budva da zajednički izvrše popis te da lokalna uprava bez odlaganja preuzme na upravljanje svoj poslovni prostor i opremu u kompleksu TQ Plaza.

Najnoviji dopis, u koji su Vijesti imale uvid, izvršni direktor "Lovćen filma" Marko Kentera, uputio je predsjedniku Opštine Milu Božoviću, jer nakon što su 2. februara zvanično zatvorili biskop, niko od predstavnika lokalne administracije nije došao da se izvrši popis.

Iz Opštine se i dalje ne oglašavaju, iako su istrajni u namjeri da biskop mora da bude otvoren, jer upravo Budva je ušla u finale izbora za Evropsku prijestonicu kulture 2028.

"Obavještavamo vas da smo, kako smo i ranije najavili, izvršili popis i to po proceduri i u postupku koji na jasan i precizan način predstavlja svu vidljivu opremu koja pripada bioskopu i/ili proizilazi iz našeg poslovnog odnosa. Popis je izvršila komisija stručnih lica, zaposlenih u Lovćen filmu d.o.o. Popis je vršen kako u standarnoj formi, pobrojavanjem opreme, tako i foto prilozima, u cilju postizanja što veće tačnosti i transparentnosti. Na kraju, pozivamo vas iznova da u najkraćem mogućem roku ipak izvršimo popis zajednički, i da bez odlaganja preuzmete na upravljanje svoj poslovni prostor i opremu/ulaganje koje je u ovaj prostor izvršio, shodno ugovoru, Lovćen film d.o.o. i čija je vrijednost, pri ulaganju, prevazilazila iznos od 1,3 miliona eura", naveo je u dopisu Kentera.

Upozorava da je bioskopska oprema vrlo specifična i zahtijeva vrlo pažljivo upravljanje i svakodnevnu poslovnu pažnju.

"U tom smislu, a u cilju očuvanja kvaliteta opreme, 'Lovćen film' je primoran da i dalje angažuje stručna lica za rukovanje opremom i upravljanje istom, a takvi troškovi su dio tzv. stvarne štete i svakako će u nekom trenutku u budućnosti opteretiti budžet Opštine. U dogledno vrijeme ćemo, ukoliko nastavite da odbijate primopredaju i zajednički popis, pokrenuti postupak pred nadležnim sudom ili notarom i sa stručnim licima za ocjenu funkcionalnosti opreme, da se ključevi deponuju u notarski depozit nakon čega može, bez stručne pažnje i svakodnevnog rukovanja opremom, gotovo sigurno doći do drastičnog i brzog propadanja takve specifične opreme", naglašava se u dopisu.

Iz Opštine ni juče se nijesu oglasili, ali su raniji Vijestima saopštili da nemaju namjeru da zatvaraju bioskop, ali da su im vezane ruke. Naime, Opština je obavezana javnim pozivom kojim je prije osam godina bio raspisan i na osnovu koga je projekat bioskopa dat Lovćen filmu da realizuje. Takođe su obavezani skupštinskom odlukom, ali i time da se čeka odgovor Specijalnog državnog tužilaštva da li se još vodi izviđaj, pošto je to tužilaštvo neke krivične odbacilo ali i uzimalo naknadno dokumentaciju za šta se još nije izjasnilo.

Lokalna uprava je pokrenula i više sudskih sporova kojima osporava ugovorni odnos koji je nekadašnja gradska uprava koju je vodio DPS zaključila sa "Lovćen filmom".

Kentera je kazao da se na volšeban način medijski spinuje od strane Opštine da bioskop ne plaća zakup, te da se se stvorila negativna atmosfera prema "Lovćen filmu" u javnosti, iako je dokazano da je zakupnina za preuzeti prostor 13 eura po kvadratnom metru mjesečno i to za 20 godina.

"Poređenja radi, u Beogradu grad izdaje za bioskop prostor po cijeni od devet do deset eura po kvadratu, što znači da je u Budvi 30 odsto skuplje nego u Beogradu. Bioskop je unaprijed platio zakupninu za tih 20 godina. Takođe nije tačno da je bioskop uzeo hiljadu i po kvadrata poslovnog prostora u TQ Plazi, već nešto preko 700 kvadrata, jer ostatak Opština nije ustupila ugovorom o primopredaji, ili su oni uzurpirani. Takođe, Opština ne daje 200 hiljada eura za funkcionisanje biskopa, već daju obavezu za nekih 500 besplatnih subvencionisanih programa koje Lovćen film mora tokom godine da realizuje. U pitanju su radionice, koncerti, književni klubovi, predstave… Poređenja radi Opština tako za 500 programa Lovćen filmu daje 200 hiljada eura, a Grad teatru za 80 programa milion eura. Pored toga po ugovoru smo dužni da imamo osam, a mi imao 16 projekcija dnevno. Imamo takođe i bepslatne projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola, koji sa svojim nastavnicima i profesorima dolaze. Tako da mi ukupno godišnje imamo pet i po hiljada projekta, i taj novac od Opštine ne dobijamo za klasični bioskop, jer bioskop bi mogao da radi bez subvencije, ali ti društveno korisni programi su subvencionisani", pojasnio je Kentera.

V.L.

Bonus video: