Jun krajnji rok za informaciju o uključivanju učenika iz Ukrajine u crnogorski obrazovno-vaspitni sistem

Ministarstvo prosvjete predstavilo program rada za ovu godinu, od analiza rezultata do novih akata

1887 pregleda 2 komentar(a)
Sjedište Ministarstva prosvjete, Foto: BORIS PEJOVIC
Sjedište Ministarstva prosvjete, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete do kraja godine pripremiće novi Zakon o visokom obrazovanju, planirano je programom rada resora na čijem čelu je ministar Miomir Vojinović.

”U cilju daljeg unapređenja praktične nastave, statusa akademskog osoblja, upisne politike i mehanizama za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, a cijeneći potrebu za izmjenama odredbi koje se odnose na prava i obaveze studenata koji su studije upisali ili završili po starom modelu studija”, navodi se u obrazloženju zbog čega je potrebno pristupiti izradi novog zakona.

Nacrt Zakona pripremiće Direktorat za visoko obrazovanje, a planiran je za posljednji kvartal ove godine.

Ministarstvo bi u trećem kvartalu trebalo da pripremi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija.

Pojašnjava se da će se na taj način nastojati unaprijediti ekvivalentnost postojećih kvalifikacija, koje su “stečene prije stupanja na snagu Zakona iz 2010. godine”.

Resor bi do kraja marta trebalo da dostavi Izvještaj o radu i stanju u Ministarstvu za 2022, ali i da pripremi godišnji plan obrazovanja odraslih za ovu godinu.

Do kraja juna je rok za informaciju o uključivanju učenika iz Ukrajine u crnogorski obrazovno-vaspitni sistem.

”Na njihove razvojne i akademske potrebe važno je odgovoriti na način da se prevaziđu traumatska iskustva i djeca održe u obrazovnom kontinuitetu i strukturisanom nastavnom okruženju, čime se ispunjavanju njihova dječja prava”, navodi se u obrazloženju.

Do septembra se očekuje informacija o mjerama prevencije vršnjačkog nasilja.

Iz Ministarstva ističu da su “uočene oblasti u kojima dalje treba intervenisati u pogledu preventivnih akcija za stvaranje sigurnog školskog okruženja”.

”Prije svega je riječ o praćenju potreba, unapređenju analitičkog procesa, planiranja na dokazima, podsticanju kulture odgovornosti, koncipiranju interventnih mjera, međusektorskoj saradnji, te uticaju na svijest korisnika i opšte javnosti”, navodi se u dokumentu.

Ove godine očekuje se i analiza potreba za širenjem kapaciteta u predškolskim ustanovama, ali i rezultata maturskog i stručnog ispita.

Bonus video: