SO Bijelo Polje: Toplifikacija grada dugoročna mjera za smanjenje zagađenja

Jednoglasno usvojen predlog mjera i preporuka za smanjenje zagađenja vazduha u Bijelom Polju

2841 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Zaključak predloga mjera mjere i preporuke koje će biti poslate Vladi, za smanjenje zagađenja vazduha u Bijelom Polju, jednoglasno je usvojen danas na sjednici lokalnog parlamenta.

Odbornici opozicije nisu bili u potunosti saglasni sa predloženim mjerama ali je tokom rasprave zaključeno da se dodatni predlozi uvrste i dostave uz zaključak.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je u proteklom periodu u Bijelom Polju bio visoko zagađen, često zagađeniji i od Pljevalja.

Predlog mjera je sačinio Savjet za zaštitu životne sredine i osim Vlade, inicijativa će biti poslata i Odboru za turizam, poljoprivredu, prostorno planiranje i ekologiju Skupštine Crne Gore.

"Inicijativa sadrži predloge mjera koje Vlada i Odbor treba da usvoje i realizuju kako bi se stanje kvaliteta vazduha poboljšalo, a podrazumijeva subvencionisanje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine Bijelo Polje u sezoni grijanja, subvencioniranje ugradnje solarnih panela za građane opštine, subvencioniranje ugradnje filtera za prečišćavanje vazduha na izvorištu ložišta, donošenje odluke o proglašenju javnog interesa “Projekat toplifikacije Bijelog Polja”, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, kao dugoročna mjera i otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju”, kazao je u uvodnom izlaganju sekretar Sekretarijata za ruralni razvoj Jasmin Ćorović.

Istakao je da je pojava povećanja koncetracije zagađujućih PM čestica, kad se radi o gradskom jezgru, tipična za decembar i januar.

"Zbog specifičnosti konfiguracije Bijelog Polja koje se nalazi u kotlini, između više brda, te proticanja rijeke Lim kroz središte grada, u decembru i januaru obično se javljaju tzv. temperaturne inverzije, zbog povećane količine magle i nedostatka vjetra, posebno ako uz to imamo smanjene količine padavina. Posljedica nepostojanja tzv. provjetravanja grada ogleda se u gomilanju zagađujućih PM 10 čestica i PM 2,5 čestica u vazduhu”, kazao je Ćorović, navodeći da su najveći izvori zagađujućih čestica ložišta u individualnim domaćinstvima i institucija i drugih pravnih subjekata, kao i izduvni gasovi automobila.

Sa početkom sezone grijanja, državna mjerna stanica koja se nalazi pored OŠ "Risto Ratković", očitava povećane koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica u vazduhu.

"U cilju očuvanja i poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja štetnih posljedica po zdravlje ljudi, poštujući direktive EU i crnogorski zakonodavni okvir i ostale podzakonske akte, Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi upravne i stručne poslove u ovoj oblasti. Shodno Zakonu o zaštiti zagađenja vazduha ocjenjuje se, upravlja i prati kvalitet vazduha, kao i emitovanje zagađujućih materija u vazduh", naveo je Ćorović.

Bojadžić i Bećirović na mjesto potpredsjednika

Na predlog predsjednika Opštine Petra Smolovića Tufik Bojadžić i Nermin Bećirović su, većinom glasova, izabrani na mjesto potpredsjednika Opštine, uz podršku 19 odbornika, 14 protiv i dva uzdržana.

Smolović je, obrazlažući predlog kazao da se radi o uglednim ljudima, koji su u prethodnom period obavljali te funkcije, dodajući da mandate potpredsjednika traje koliko i predsjednika.

Na sjednici su imenovani novi članovi upravnih odbora i savjeta: Komunalno “Lim”, Vodovod - Bistrica, Parking servis, Centar za sport i rekreaciju, Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, Ratkovićeve večeri poezije, Muzej Bijelo Polje i Dnevni centar “Tisa”, a vd direktora Parkin servisa izabran je Ismar Ćorović.

Bonus video: