ASK: Imenovanje skupštinske radne grupe otvara rizik za korupciju

Agencija smatra da je Skupština postupala netransparentno kad je formirala tijelo za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije

6136 pregleda 8 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Proizvoljni odabir članova radne grupe za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, primjenom širokih diskrecionih ovlašćenja predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović i dijela poslanika, baca sjenku na način formiranja i rad odnosno rezultate tog tijela, čime se ostavlja prostor za različite vrste zloupotreba i koruptivnih rizika.

Đurović
Đurovićfoto: Kabinet Predsjednice skupštine

To piše u mišljenju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na zaključak o formiranju radne grupe za izradu nacrta Zakona.

Iz ASK tvrde da se koruptivni rizici otvaraju zbod nedostatka transparentnosti i unaprijed utvrđenih kriterijuma prilikom formiranja radne grupe.

"Navedeno ostavlja utisak netransparentnog pristupa koji nije adekvatan put za izmjenu i dopunu Zakona o sprečavanju korupcije", stoji, između ostalog, u mišljenju koje potpisuje direktorica ASK Jelena Perović.

Bonus video: