Nova generacija vojnika po ugovoru položila zakletvu

Vojnici, njih 51, osnovna vojnička znanja sticaće u Centru za obuku, dok će dalja usavršavanja nastaviti u jedinicama u kojima će biti raspoređeni

9801 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Na ceremoniji svečanog polaganja zakletve nove generacije, 51 vojnik po ugovoru danas je u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu položio zakletvu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, oni će osnovna vojnička znanja sticati u Centru za obuku, dok će dalja usavršavanja nastaviti u jedinicama u kojima će biti raspoređeni.

"Pripadnici VCG na svakom mjestu moraju da budu prva linija odbrane Crne Gore, jer imamo samo jednu otadžbinu", rekao je rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić.

On je naveo da država cijeni vojničku žrtvu i poziv, te da to pokazuje povećanjem budžeta za odbranu. Adžić je rekao i da će pripadnici Vojske Crne Gore imati najbolju opremu i još bolje uslove za život i rad.

"Pokazali ste da ne birate lakši, već put kojim je potrebno mnogo odricanja, napora, savladati mnogo prepreka, ali samo odlučni, hrabri i odvažni mogu mijenjati stvari na bolje i uvoditi red u državi tako kako je to propisano zakonima", kazao je Adžić.

On je istakao da se od vojnika očekuje da vole i poštuju svoju otadžbinu, te da budu svjesni da će predstavljati Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, kada su na dužnosti, ali i van nje.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, rekao je da će mladi vojnici imati priliku da nauče da budu jaki i spremni da se uhvate u koštac sa životnim poteškoćama, da nikada ne odustaju i da rade velike i prave stvari.

"Danas se zaklinjete na vjernost Crnoj Gori. To je velika obaveza i nijedna data riječ u životu se ne može mjeriti sa ovom, jer čovjek ima samo jednu domovinu i jednu zakletvu njoj datu", kazao je general.

On je naglasio da zakletva obavezuje da vojnici uvijek budu spremni da nezavisnost i samostalnost Crne Gore brane znanjem i vještinom vojničkog ratovanja.

Bonus video: