Pacijenti plaćaju ćutanje države

Iz Uprave za kapitalne projekte i Ministarstva zdravlja ne odgovaraju da li su prije ulaganja žalbe tražili, odnosno dostavili pojašnjenja specifikacija zainteresovanim ponuđačima Nikšićka i bjelopoljska bolnica nabavku MR aparata čekaju duže od godinu

33650 pregleda 11 komentar(a)
Aparat za magnetnu rezonancu (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Aparat za magnetnu rezonancu (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Opšte bolnice u Bijelom Polju i Nikšiću još će čekati na aparate za magnetnu rezonancu, a krivac je Uprava za kapitalne projekte.

Tender za nabavku MR za bjelopoljsku i nikšićku bolnicu, vrijedan oko milion i po eura, poništen je krajem prošle sedmice, jer je ta Uprava prekršila Zakon o javnim nabavkama - tokom postupka, suprotno propisima, ignorisala je pitanja i zahtjeve zainteresovanih ponuđača za pojašnjenje određenih specifikacija aparata.

To stoji u rješenju Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Ovo nije prvi put da Komisija usvoji žalbu protiv Uprave, pa je i početkom februara utvrdila da je ustanova prekršila Zakon o javnim nabavkama, zato što zainteresovanom ponuđaču nije dostavljala odgovore u vezi sa tenderom za nabavku opreme za Specijalnu bolnicu za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu.

Iz Uprave za kapitalne projekte “Vijestima” su odgovorili da će ta institucija, na osnovu pojašnjenja koja im dostave Ministarstvo zdravlja i Klinički centar, a koji su pripremali tehničku specifikaciju, postupiti po rješenju Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Međutim, nijesu odgovorili da li su ta pojašnjenja tražili u januaru, prije podnošenja žalbe, kako bi se izbjeglo vođenje žalbenog postupka, ali i prolongiranje same nabavke aparata za magnetnu rezonancu.

Ni iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili da li im je Uprava tokom januara tražila pojašnjenja određenih specifikacija.

U rješenju Komisije, između ostalog, piše da je učinjena bitna povreda pravila postupka iz Zakona o javnim nabavkama, kao i da se propusti, u ovoj fazi postupka, mogu otkloniti naknadnim radnjama.

Tender za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za potrebe bjelopoljske i nikšićke bolnice, ali i multislajsnog skenera (CT) za Klinički centar, Uprava za kapitalne projekte raspisala je 30. decembra prošle godine. Procijenjena vrijednost aparata za magnetnu rezonancu, za obje bolnice, iznosi 1,56 miliona eura, a skenera oko 370.000.

Nabavka savremenog aparata za magnetnu rezonancu u Bijelom Polju predviđena je bila za prošlu godinu, a iz kapitalnog budžeta u tu svrhu obezbijeđeno je bilo milion eura. Ipak, sudeći po tenderskoj dokumentaciji, za takav aparat nadležni će sada izdvojiti oko 750.000, jer se ukupan iznos od 1,56 miliona eura odnosi i na nabavku za Opštu bolnicu Nikšić. U kapitalnom budžetu za ovu godinu inače je predviđeno 10,3 miliona za 24 projekta iz oblasti zdravstva, a nabavka aparata za magnetnu rezonancu je druga najveća investicija, nakon izgradnje Infektivne klinike koja će koštati 3,55 miliona.

Tenderom Uprave za kapitalne projekte tražena je nabavka, transport i ugradnja do pune funkcionalnosti aparata u dvjema bolnicama, dok je za adaptaciju prostora u kojem će biti smješteni uređaji potreban dodatni novac.

Uprava je, između ostalog, navela da je rok važenja ugovora pet godina, rok isporuke osam mjeseci, dok je za instaliranje opreme, puštanje u rad i obuku osoblja predviđeno 40 dana.

Građani pregled magnetnom rezonancom trenutno mogu uraditi u Kliničkom centru i opštoj bolnici Berane, a ukoliko je vrijeme čekanja na tu uslugu duže od 45 dana, pregled može o trošku države da se dobije i u privatnim klinikama. Klinički centar ima tri aparata, od kojih je jedan u Institutu za bolesti djece. Prvi MR aparat država je dobila davne 2000. godine, dok su druga dva nabavljena 2018. godine.

U Kliničkom centru na ovaj pregled trenutno se čeka duže od mjesec.

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) u decembru 2021. potpisao je ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama “Hipokrat” sa sjedištem u Podgorici i područnim jedinicama u Nikšiću i Kotoru, “Konzilijum” u Podgorici, kao i ustanovama “Tesla Medical” i “Stojanović Medical” koje se nalaze u Beranama. Ugovori su na snazi do novembra ove godine.

Ugovori sa privatnim klinikama u kojima se rade MR pregledi u situacijama kada u javnom zdravstvenom sistemu nema termina, na snazi su posljednjih sedam godina.

Bonus video: