Kako se zaštititi od zemljotresa?

Crna Gora i zemljotresi

25282 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Porto Budva
Foto: Porto Budva

Svi smo svedoci nemilih događaja u Turskoj i Siriji.

Da li je baš tako moralo da bude?

Užasan zemljotres u Turskoj, pored opšte tuge i tragedije ove situacije, ponovo je razotkrio problem - kako se gradi.

Postoji video iz Hataja - zgrada koja se gradila posle razornog zemljotresa 2006. godine, prodavana je na sajtovima za nekretnine kao “najkvalitetnija zgrada u Hataju, izgradjena po najvišim seizmičkim standardima”, obrušila se unazad nakon potresa. U toj zgradi vlasnici stanova pretežno su bili građani Hataja koji su preživjeli razorni zemljotres 2006. godine i odlučili su se za kupovinu baš u ovoj zgradi, jer su vjerovali da je zgrada građena po zakonu. Osam stotina ljudi je poginulo u toj zgradi u prvom udaru zemljotresa 7,6 Rihtera, šestog februara u 4 sata ujutru. (Izvor CNN Turkey)

Integritet konstrukcije je narušen i zgrada se jednostavno urušila kao kula od karata. Potresi su bili jaki - istina je, ali i u Japanu su jači i češći - međutim, neboderi u Tokiju se nisu pomakli.

Još uvijek nismo svesni ogromne moći prirode.

Tektonske ploče su se lagano pomjerile i dvije zemlje ostale su se pretvorile u ruševine. S obzirom na to da se naša zemlja Crna Gora nalazi u nestabilnom području i da su potresi fenomen koji se ne može isključiti iz plana izgradnje, postoje na sreću investitori i izvodjači radova koji ovu činjenicu uzimaju u obzir.

Kvalitet i sigurnost moraju biti prioritet u gradnji!

Kako izgraditi siguran projekat po najvišim standardima bezbjednosti nekretnina?

Prije svega potrebno je graditi po zakonu!

Svaki investitor i izvođač radova treba da se trudi da radi u skladu sa projektom i zakonskim regulativama. Uvijek je potrebno pridavati značaj inspekcijama i kontrolama u svakoj fazi izgradnje.

Za razliku od mnogih današnjih investitora, cilj naše kompanije Alart Centar Budva je, prije svega, kvalitet izgradnje i sigurnost nekretnina.

Naša najveća nagrada su zadovoljni kupci i reputacija koja postaje sve bolja i bolja tokom dugog niza godina.

Već nekoliko godina radimo na projektu Porto Budva sa velikom ljubavlju i pažnjom. Cijeli projekat je prvo pažljivo planiran, a zatim implementiran s velikom pažnjom na sve detalje, posebno sigurnost i kvalitet same građevine.

Svaka konstrukcija višespratne zgrade koja koristi monolitnu tehnologiju je duga i mukotrpna procedura.

Štaviše, to se odnosi ne samo na same građevinske radove, već i na odobrenje projekta i druge neophodne dokumentacije.

U cijeloj ovoj priči uključeni su mnogi obrazovani i profesionalni ljudi, koji entuzijastično pretvaraju ovu ideju u djelo.

Takođe jednako je bitna tehnika gradnje koja mora biti usklađena sa uslovima tla na kom se gradi. Prvi korak je ispitivanje tla u okviru građevinske parcele i tek poslije rezultata ispitivanja počinje proces projektovanja.

Postoji video zemljotresa u San Francisku iz 1989. gdje se vidi policajac koji vozi motor po sredini širokog asfaltnog puta koji se rascijepao u trenutku potresa i nesretni policajac je upao u ambis.

Projekat Porto Budva je dizajniran i izgrađen tako da može izdržati do 10 stepeni na Rihterovoj skali ako dođe do potresa.

Porto Budva PR
foto: Porto Budva

Stoga svojim klijentima nude bezbrižnu atmosferu i sigurnost koju danas nije tako lako pronaći na drugim mjestima.

Monolitna višespratna zgrada je ozbiljan cilj u kojem su vodosnabdijevanje, ventilacija, napajanje i kanalizacioni sistemi povezani u jednu cjelinu. Proces izgradnje je podijeljen u nekoliko faza, što na kraju utiče na vrijeme završetka projekta.

Uprkos tome, višespratne zgrade se sve više grade pomoću monolitne tehnologije. Cijela zgrada kompleksa Porto Budva izgrađena je modernom monolitnom tehnologijom od brzovezujuceg betona i armiranog željeza, koja se smatra jednom od najboljih u pogledu izdržljivosti i kvaliteta.

Znate da je temelj svake zgrade možda najvažniji dio same zgrade, jer od nje zavise stabilnost i sigurnost cijele zgrade.

Investitori projekta Porto Budva su svjesni ovih činjenica.

Kvalitet izgradnje i radovi na temeljnoj jami možete pogledati na linku za video: https://portobudvaestate.me/o-detaljima-izgradnje/

Kako je tekla gradnja Porto Budva kompleksa?

Porto Budva PR
foto: Porto Budva

Najprije je bilo potrebno iskopati jamu i zabiti šipove ispod temelja, tako da je više od 600 šipova izliveno na gradilište na dubini od skoro 40 metara.

Dijafragma (podpirni zid) zgrada je izlivena na dubini od 25 metara i ima širinu 80cm, što ovom projektu daje pouzdanu podršku i kvalitet na samom početku izgradnje.

Konstrukcija zgrade je izgrađena od armiranog betona, zidova od kombinacije cigle i ITong bloka poslednje generacije. Koriste se visokokvalitetni izolacioni materijali.

Mnogo znanja, novca i vremena uloženo je u sigurnost i temelje zgrada, kao i u dizajn i unutrašnjost.

Električni provodnici i dovod vode se uvodi u betonske zidove prije izlivanja betona. Ovo je povećalo pouzdanost i eliminisalo mogućnost oštećenja tokom upotrebe.

Servisni vijek ovakvih zgrada je više od 100 godina!

Porto Budva PR
foto: Porto Budva

Garantuju kvalitet!

S obzirom na to da je kompanija Alart Centar Budva investitor I glavni izvođač radova i da sva odgovornost za izgradnju i završnu obradu pada na njihova ramena, garantuju vam kvalitet bez premca.

Najvažniji moto za njih je da njihovi kupci s ponosom pričaju o našem zajedničkom projektu Porto Budva.

“Naš cilj je da Porto Budva učinimo prepoznatljivim zbog njegovog kvaliteta i luksuza koji još nije viđen na Jadranskoj obali, a za nas je veoma važno da znamo šta radimo.” - sa ponosom kaže direktorka prodaje Ana Golubović Ramaj.

Porto Budva PR
foto: Porto Budva

Naša kompanija Alart Centar Budva je i glavni izvođač radova, nema posrednika tako da je ceo projekat u potpunosti pod našom kontrolom i odgovornošću.

Zato želimo da svoje ime predstavimo u najboljem mogućem svjetlu, tako da se u budućnosti povezuje isključivo sa kvalitetom i sigurnošću!

Dizajn i luksuz su zasluge njihovih arhitekata i dizajnera koji su zaista dali sve od sebe u ovom projektu, a to se može vidjeti u svakoj fazi kompleksa.

Najmodernije građevinske i dizajnerske tehnologije, kao i materijali najvišeg kvaliteta iz cijelog svijeta, donijeli su dašak modernizma i jedinstveni luksuz i šarm, koji će se dugo spominjati na cijelom Jadranu.

Budite i vi dio ove priče!

Pozovite nas i odaberite svoju nekretninu iz ovog jedinstvenog futurističkog projekta!

Više informacija možete pogledati na: https://portobudvaestate.me ili pozovite +38268 132 995 Viber / WhatsApp

Ana Golubović Ramaj
foto: Porto Budva