Počelo betoniranje ulcinjske Velike skele

Rokovi probijeni, ali iz Opštine tvrde da će trg i pristanište biti spremni do sezone

3939 pregleda 2 komentar(a)
Velika skela i pristanište u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Velika skela i pristanište u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Kompanija “Erlang”, izvođač radova na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada, nedavno je počela betoniranje tog prostora na kojem je planiran trg, odnosno pristanište i prvi morski granični prelaz u Ulcinju.

Prva faza projekta, koji finansira Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, planirana je na iznos od 800 hiljada eura, dok će sa finalnim radovima u drugoj fazi cifra biti zaokružena na oko milion eura.

Izvođač radova već je probio rokove za realizaciju projekta koji su bili oročeni na 120 dana, budući da su radovi počeli u prvoj polovini oktobra prošle godine. Iako radovi ne napreduju predviđenom dinamikom, u Opštini Ulcinj vjeruju da će projekat biti završen do sezone. Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kazao je da očekuje da će Ulcinj uskoro dobiti moderno zdanje Velike skele koje će biti na ponos grada.

”Sad počinje ljepše vrijeme, što će investitoru omogućiti da brže izvodi i finišira radove”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

U kompaniji je “Vijestima” nedavno potvrđeno da su već na samom početku izvođenja radova konstatovana značajna nepoklapanja stvarnog stanja na terenu sa izrađenim projektom, u dijelu betonske podloge šetališta.

”Rezultat konstatovanih nepravilnosti jeste prolongiranje rokova, kao i iznalaženje novog tehničkog rješenja za betonsku podlogu šetališta. U novom tehničkom rješenju, iskopani materijal sa skele može se iskoristiti”, naveli su tada u “Erlangu” šta je razlog prolongiranja rokova.

U Javnom preduzeću prije Nove godine “Vijestima” je rečeno da radovi teku u skladu sa predviđenom dinamikom i da su za sada u roku predviđenih termina.

Na prostoru od ukupno 4.600 kvadrata planirana je izgradnja trga, pristaništa sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada, klupama, rasvjetom…

”Prostor trga projektom se definiše ortogonalnim rasterom popločanja, velikim poljima oko 4x4 metra koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga. Na mjestu promjene pravca raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila. Iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu se tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa i predstavljaju zanimljiviju alternativnu klasičnom tipu sjedjenja poput stolica, klupa, ležaljki”, piše u projektu.

Projektom uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, predviđeno je i postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera. Međutim, tokom nedavnog velikog nevremena, praćenog snažnim jažnim vjetrom i velikim talasima, prostor Velike skele bio je potpuno poplavljen, što bi u jednom dijelu moglo dovesti do novog revidiranja projekta.

Bajraktari je tada kazao da je investitoru i izvođaču radova tokom posjete premijera Dritana Abazovića sa ministrima, na licu mjesta, posebno ukazana nužnost da se taj prostor sa južne strane zaštiti od velikih talasa.

”Dakle, nužno je naći rješenje kako se cijeli posao od oko milion eura nakon prvog većeg nevremena ne bi pokazao uzaludnim”, kazao je tada Bajraktari.

Bonus video: