Kolašin: Nema nade za završetak socijalne zgrade

Desetine najsiromašnijih kolašinskih porodica godinama čekaju okončanje preostalog posla

2428 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada u Ulici Dunje Đokić, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada u Ulici Dunje Đokić, Foto: Dragana Šćepanović

Nema mnogo izgleda da će u dogledno vrijeme biti useljen ijedan novi stan iz oblasti socijalnog stanovanja u Kolašinu.

Završetak stanova u zgradi u Ulici Dunje Đokić, davno namijenjenih Kolašincima bez krova nad glavom, trenutno je nemoguć. Taj objekat, ni poslije više od deceniju i po od kako je građen, i dalje nije u vlasništvu Opštine, niti je uknjižen u Upravi za katastar i državnu imovinu.

Zgrada je podignuta na tuđem zemljištu, pa se ne mogu izvoditi nikakvi radovi, dok se ne steknu pravne pretpostavke za upis zgrade.

”U prethodnom periodu za adaptaciju prostorija je bilo zainteresovano Ministarstvo socijalnog rada i staranja, koje je u više navrata na radnim sastancima obećavalo pomoć. Međutim, do rješavanja problema sa uknjižbom nije moguće izvoditi bilo kakve radove”, saopštili su iz Opštine.

Za gradnju tog objekta i kasnije dodatne radove, prema javnosti dostupnim podacima, potrošeno je milion eura. Prije desetak godina u, kako se kasnije ispostavilo, nelegalnu zgradu useljeno je samo 20 stanova. Navodno, stanove su na korišćenje dobili “oni kojima su najpotrebniji”, iako o tome nije donesena opštinska odluka. Javnosti nijesu bili poznati ni kriterijumi prema kojim je raspodjela obavljena.

Polovina zgrade još je nedovršena. Tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković prilikom podjele stanova obećao je da će “uskoro, uz pomoć države, i ostali stanovi biti spremni za useljenje”.

Gradnja je 2007. godine povjerena preduzeću “T&M gradnja” iz Podgorice. Do 2010, prema djelimičnoj dokumentaciji koju je moguće naći u lokalnoj upravi, tom preduzeću je isplaćeno više od 745.000 eura. Za te pare tokom dvije godine završeni su samo grubi radovi i postavljen krov.

Pred parlamentarne izbore 2012. godine, Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je 30.000, a Opština Kolašin dodatnih 70.000 eura za nastavak radova. Naredne godine, iz državnog budžeta opredijeljeno je još 45.000 eura. Zahvaljujući tome, polovina stanova konačno je osposobljena za stanovanje. Iz ugovora između izvođača radova i Opštine vidi se da su se tadašnji lokalni čelnici odlučili da se naknadno dograde dva sprata, što je koštalo oko 400.000 eura. Zbog toga su na temeljima, planiranim za objekat sa 24, izgrađena 42 stana.

Bivša predsjednica Opštine Željka Vuksanović više puta je izjavljivala kako je, prije svega, neophodno procijeniti sigurnost te zgrade, odnosno električne, vodovodne i kanalizacione priključke. Sve što je bilo sumnjivo oko izgradnje te zgrade poslato je Specijalnom državnom tužiocu, ali povratne informacije nikad nijesu stigle.

Desetine najsiromašnijih kolašinskih porodica željno godinama čekaju završetak preostalih stanova u tom objektu. Prije svih, korisnici privremenog nužnog smještaja u Doma učenika u Smailagića Polju. Ni za Dom učenika ove godine nijesu opredijeljena sredstva za adaptaciju, ali dobra vijest za one koji žive u tom oronulom objektu je da aktuelna lokalna vlast ne planira prodaju, kako je to ranije više puta najavljivano. Međutim, nije u planu ni adaptacija.

”Što se tiče adaptacije, budžetom koji je usvojen za tekuću godinu nijesu predviđena sredstva za radove na ovom objektu. Ne postoji bilo kakva dokumentacija u nadležnom sekretarijatu koju je nova vlast pronašla, a da je pripremljena za adaptaciju ili rekonstrukciju tog objekta. Znajući da lokalna uprava raspolaže sa vrlo malo zemljišta i objekata u svom vlasništvu, ne razmišljamo o prodaji lokacije, koja je izuzetno atraktivna”, rekli su “Vijestima” u Opštini.

Kako kažu iz lokalne uprave, u Odjeljenju za imovinu raspolažu preciznim podacima o statusu stambenih jedinica sa izvještajima radnih grupa koje su radile u prethodnom mandatu. Međutim, kako nije moguće uknjižiti zgradu u Ulici Dunje Đokić, nema slobodnih stanova u opštinskom vlasništvu. Objašnjavaju da bi tek rješavanjem problema sa tim objektom, “Opština nedodijeljene stanove mogla da dodijeli putem javnog konkursa”.

Bonus video: