Niko ne želi milionske poslove

Opština Budva dva puta raspisivala tender za rekonstrukciju Ulice 22. novembar i Mediteranske ulice, vrijedan skoro dva miliona eura, ali se nijedna građevinska firma nije prijavila

24391 pregleda 21 komentar(a)
Novca ima, zainteresovanih nema: Ulica u centru, Foto: Vuk Lajović
Novca ima, zainteresovanih nema: Ulica u centru, Foto: Vuk Lajović

Ni na drugom po redu raspisanom tenderu za izbor izvođača radova na jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koje Opština Budva namjerava da realizuje ove godine - rekonstrukciju glavne gradske saobraćajnice Ulice 22. novembar, za šta je opredijeljeno gotovo dva miliona eura, niko se nije prijavio.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Opštine Milo Božović, podsjećajući da je prvi tender raspisan u novembru, kada nije bilo zaniteresovanih, a potom i drugi, a na otvaranju ponuda koje je bilo zakazano za 16. februar, nije pristigla nijedna ponuda.

Opština Budva je sredinom decembra raspisala ponovni tender za rekonstrukciju i pretvaranje u bulevar Ulice 22. novembar i Mediteranske ulice, do skretanja za Ulicu 13. jul u zahvatu DUP-a “Budva centar”.

Kako je navedeno u tedneru za radove, iz gradske kase opredijeljeno je 1,9 miliona sa uračunatim PDV-om.

Božović je kazao da su imali više upita, te da je Sekretarijat za investicije dostavljao odgovore svima koji su pokazali interesovanje, ali da na kraju niko nije dostavio ponudu.

Namjera Opštine je bila da se u prvoj fazi Ulica 22. novembar, od glavnih semafora do Pošte pretvori u bulevar sa četiri trake. Postojeća raskrsnica Ulice 22. novembar i Mediteranske kod kompleksa TQ Plaza pretvara se u veliki kružni tok, na kome će, kako je “Vijestima” rečeno, biti napravljena fontana. Potom u drugoj fazi bila bi proširena u bulevar i Mediteranska ulica do skretanja u Ulicu 13. jul.

U međuvremenu, Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom firmom “Geotechnics, Projects&Consulting” kojoj je povjerila stručni nadzor nad radovima na izgradnji Ulice 22. novembar i Mediteranske ulice.

Božovićeva administracija je upravo ovaj projekat, kojim bi se riješio saobraćajni kolaps u srcu Budve, posebno tokom sezone, označila kao jedna od prioritetnih, pa je zato i veliko čuđenje što i pored obezbijeđenog novca kojeg ima u gradskoj kasi i zacrtanog iznosa od gotovo dva miliona eura, što predstvalja dobru ponudu, domaće građevinske kompanije se ne odlučuju da se prihvate posla.

Ovogodišnji plan investicije je jedan od najambicioznijih i predviđeno je da se tokom 2023. na veliki broj projekta uloži 14,1 milion eura.

Nažalost, i drugi projekat, prva faza rekonstrukcije otvorenog plivališta na Pizani, ispred Staroga grada, koja je procijenjena na 700 hiljada eura, takođe je ostala bez zainteresovanih ponuđača.

Božović je krajem 2021, dok je bio poslanik Demokratskog fronta incirao tri amandmana, koja su potom prihvaćena i u budžetu za 2022. i kojima je bilo predviđeno da država Crna Gora za četiri miliona eura pomogne tri konkretna projekta u Budvi - rekonstrukciju gradskog bazena na Pizani, gradnju novog vrtića u naselju Dubovica, ali i rekonstrukciju postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Tada je Ministarstvo finansija usvojilo amandman Božovića da se za rekonstrukciju bazena Pizana kod Staroga grada izdvoji 1,5 miliona eura, jer kako je obrazloženo, Opština Budva ulaže napore da sačuva od propadanja otvoreni bazen, zato je neophodno izdvojiti značajna sredstva kako bi se bazen doveo u adekvatno stanje za nesmetano bavljenje vodenim sportovima.

Projekat rekonstrukcije plivališta na Pizani koji će se odvijati u fazama, za šta će dio novca dati država a gro Opština Budva, težak je više million eura.

Opština Budva je ipak optimista u vezi sa tim da će se realizovati ambiciozni investicioni plan, pa je samo tokom prethodna dva mjesca raspisala na desetine tendera, kako bi se neophodna papirologija završila i da se što prije pronađu izvođači radova kako bi zacrtani projekti bili ostvareni.

Finansijska situcija u Opštini je stabilna i kako su u više navrata isticali iz Božovićeve administracije, novac je obezbijeđen za sve projekte.

Bonus video: