S "Vasilijem" stigla gužva i nervoza

Trajekti Pomorskog saobraćaja obustavili saobraćaj, direktor Dejan Ban kaže da će radnici na prinudni odmor, plovilo kompanije Briv Construction premalo da obezbijedi normalno odvijanje saobraćaja na liniji Lepetani - Kamenari. Ban kaže da ih je država primorala da obustave saobraćaj, gradonačelnik Tivta ocjenjuje da je riječ o namjernom potezu Pomorskog saobraćaja kako bi otežali preuzimanje linije

22438 pregleda 43 komentar(a)
Kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali, Foto: Siniša Luković
Kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali, Foto: Siniša Luković

Zbog loše organizacije na pristaništima u Kamenarima i Lepetanima, te malog kapaciteta trajekta “Vasilije” koji odjednom može ukrcati samo dvadeset automobila, juče su se stvorile velike gužve i vladala nervoza među vozačima koji su dugo čekali i gurali se da uđu na jedini raspoloživi trajekt.

Građani, ali i strani turisti su u nevjerici zbog dešavanja glasno negodovali, smatrajući da država nije obezbijedila pravovremenu i adekvatnu alternativu za dosadašnjeg operatera trajektne linije, jer se pokazalo da “Vasilije” juče, vozeći non-stop, jednu rotaciju na liniji Kamenari - Lepetane završava za tek nešto kraće od pola sata i da u njoj sa jedne na drugu stranu zaliva može prevesti tek tridesetak vozila.

Tim tempom, sve da se u međuvremenu ne desi bilo kakav kvar koji bi “Vasilija” privremeno izbacio iz prometa, trajekt za 24 sata sa jedne na drugu stranu zaliva može da prebaci tek oko 1.500 vozila, što je apsolutno nedovoljno i za aktuelni zimski, a kamoli nivo tražnje tokom ljetnje sezone u Boki.

Trajekt kompanije Briv Construction iz Kotora juče ujutro je sa dva sata zakašnjenja počeo besplatno da saobraća na liniji Kamenari - Lepetane.

Suvlasnik i izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban kazao je “Vijestima” da će radnici te firme kojoj je od juče obustavljena djelatnost, za početak u skladu sa kolektivnim ugovorom, biti poslati na kolektivni godišnji odmor. U međuvremenu će vlasnici kompanije obaviti detaljnu analizu i napraviti elaborate o isplativosti “nekih drugih poslovnih mogućnosti i opcija koje su nam u međuvremnu ponuđene”.

”Sve to, međutim, traži vrijeme i iziskuje detaljnu analizu i procjenu isplativosti, a sa time je povezana i procjena o broju zaposlenih koji bi nam trebali za te eventualne neke nove poslove koji nam se nude. U tome u ovom trenutku ne mogu detaljnije govoriti, ali u svakom slučaju ćemo ispoštovati ono što su naše obaveze prema zaposlenima po kolektivnom ugovoru i važećim zakonskim propisma”, kazao je Ban.

Povezani članci

18. Februar 2023.

Ban: Država nas primorala da obustavimo saobraćaj

Na pitanje što će uraditi sa flotom “Pomorskog saobraćaja”, rekao je da je dobio nalog od Morskog dobra da u roku od sedam dana ukloni svojih šest trajekata sa pristaništa u Kamenerima i Lepetanima, te da će njegova kompanija to uraditi već u ponedjeljka ili utorak.

”U svakom slučaju, naši brodovi im tamo sada ne smetaju jer smo im ostavili prazna i dostupna dva pristanišna mjesta za trajekt u Kamenarima i tri u Lepetanima, pa su oni još od sinoć u ponoć, mogli da nesmetano funkcionišu sa trajektom koga je Morsko dobro angažovalo. Mi ćemo svakako naše brodove ukloniti i prije ostavljenog nam roka da to uradimo jer smo već za njih obezbijedili alternativno mjesto za privez”, rekao je Ban koji nije želio da odgovori da li će njihovih šest brodova ostati u Crnoj Gori ili će, kako se nezvanično spekuliše, otploviti u Hrvatsku.

Komentarišući akt koji im je prekjuče kasno poslijepodne poslalo Morsko dobro, Ban je kazao da je on “napisan tako da “Pomorskom saobraćaju” nije dao nikakvu mogućnost da nakon njegovog prijema nastavi sa održavanjem linije Kamenari-Lepetane”.

Gužva i u februaru: Lepetani
Gužva i u februaru: Lepetanifoto: Siniša Luković

Upravni odbor Morskog dobra kojim predsjedava Blažo Rađenović (URA) donio je zaključak da je “prestao da važi” ugovor između te državne firme i “Pomorskog saobraćaja” iz 2004. sa aneksom iz 2019. na osnovu kojeg je obavljana trajektna djelatnost u Boki.

”Žao nam je što smo mi naš saobraćaj morali da zaustavimo sinoć u ponoć, ali smo na to jednostavno bili prinuđeni jer smo ovakvim postupanjem Morskog dobra ostali uskraćeni za pravni osnov po kojem smo do tada mogli da radimo. Zaista nam nije bila namjera da obustavimo saobraćaja, pričinimo štetu bilo kome, a ponajmanje građanima i Opštini Herceg Novi gdje danas počinje ‘Praznik mimoze’ na kojem se očekuje veliki broj posjetilaca. Izvinjavamo se svim koji zbog obustave saobraćaja trajekata imaju problema, ali je to bilo nešto na što mi kao dosadašnji operater linije nismo mogli da utičemo jer je to odluka države i njenih organa”, kazao je Ban, dodajući da nakon dopisa Morskog dobra, ‘Pomorski saobraćaj’ nije želio da eventualnim nastavkom vožnje “ulazi u bilo kakve neprijatne i konfliktne situacije”, već je postupio u skladu sa onim što je traženo - da prestane da vozi liniju preko tjesnaca Verige.

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, bio je juče ujutro u Lepetanima prilikom prve vožnje trajekta “Vasilije”.

”Svaki početak je težak, a nije se ni očekivalo da baš odmah bude uspostavljeno. Zbog pristaništa u Kamenarima je došlo do zastoja, ali evo svjedoci ste da se uspostavlja saobraćaj. Malo je neobično vjerovatno što je prevoz besplatan, a imam informacije i uvjerenje iz Morskog dobra da stižu još dva trajekta, što će sa ‘Vasilijem’ biti dovoljno za ovo doba godine. Do sezone će se naravno to stabilizovati, a Ministarstvo kapitalnih investicija se već bavi tenderskom dokumentacijom i oko koncesionog akta. Ovo nam je svima za nauk, teško je prekinuti ustaljene prakse. Ako je mogla privatna firma da upravlja, zašto ne bi i država, tj. državno preduzeće. Odbrana javnog interesa je glavni zadatak. Naša je inicijativa da građani Tivta i Herceg Novog imaju jeftinije karte, a o ostalim benefitima će biti riječi. Naše opštine moraju imati benefite od ovog posla. Pokazalo se da kompanija ‘Pomorski saobraćaj’ i nije takav partner kakvim se prikazuje u javnosti”, kazao je Komnenović novinarima.

Ocijenio je da je nepotrebno komentarisati potez “Pomorskog saobraćaja” da prekine prevoz.

Besplatna vožnja
Besplatna vožnjafoto: Siniša Luković

”Za očekivati je bilo da se takve neprimjerene stvari rade, u Herceg Novom je i glavna Fešta od mimoze. Moglo se sačekati jer su u toku pregovori između Morskog dobra i Pomorskog saobraćaja oko eventualnog dogovora oko preuzimanja”.

Na pitanje šta će biti sa zaposlenima “Pomorskog saobraćaja”, Komnenović je kazao da je uvjeren da će svi nastaviti sa svojim angažmanom kod novog poslodavca.

”Imam uvjeravanja Morskog dobra i u Vladi, ono što je sigurno da se Pomorski saobraćaj kao privatnik nije bavio socijalnim programom, siguran sam da će preuzimanje radnika teći redovno, s obzirom da ide turistička sezona. Ako država ne može da organizuje sa svojim preduzećem trajektnu liniju, onda se postavlja pitanje njene sposobnosti.

Komnenović je dodao da će Komunalna policija Opštine Tivat i službenici Odjeljenja bezbjednosti, koji su od ranih jutarnjih časova bila na licu mjesta, regulisati saobraćaj na pristaništu u Lepetanima.

Rađenović moli za strpljenje, obećava više trajekata

Blažo Rađenović je juče saopštio da je Morsko dobro juče ujutro uspostavilo liniju Kamenari - Lepetani sa jednim trajektom kojeg imaju na raspolaganju, obećavši da će ih biti više za sedam do deset dana.

On je zamolio građane za razumijevanje.

”Molimo građane za razumijevanje, jer se sada radi o vanrednoj okolnosti, posebno imajući u vidu da je poslodavac koji je do sada obavljao ovu djelatnost, Pomorski saobraćaj, pokazao koliko je zahvalan za decenijsko korišćenje državnih resursa na uštrb budžeta i države, a što su mu dozvolile institucije sistema...”, rekao je Rađenović agenciji Mina.

On je istakao da je “Vasilije” sigurno plovilo, koje može da servisira 30 vozila, ocijenivši da je za sada najvažnije da se održi trajektna linija.

”Mi ćemo intenzivirati aktivnosti kako bismo imali ovu frekvenciju u punom kapacitetu. Pokušaćemo da što više malih automobila servisiramo, a da šlepere i kamione šaljemo obilaznim putem. Ova linija je besplatna do daljeg, dok se ne stavi u puni kapacitet i dok organizacija posla ne bude na nivou koji je potreban...”.

On je objasnio da “Briv construction” ima kompletnu posadu koja je počela jutros da radi na toj liniji:

”Poslali smo poziv sindikatu Pomorskog saobraćaja gdje svi zainteresovani radnici, koji su do sada obavljali posao na trajektnoj liniji, imaju priliku da to rade i ubuduće u sklopu Morskog dobra, koje će ovaj posao u potpunosti preuzeti. Imamo pokrivenost do 24 sata, a nastojaćemo da se organizujemo i u noćnim satima i da imamo barem jedno saobraćanje sa jedne na drugu stranu obale. Saobraćaj na liniji regulišu posade ove firme koja je pokazala društvenu odgovornost, kao i naši zaposleni i redari, i svi oni će voditi računa o bezbjednosti”.

Morsko dobro je, kako je saopštio, blizu pregovora sa jednom firmom iz Hrvatske oko nabavke novih trajekata.

”Ovo pitanje se mora podići na najviši nivo, jer je u pitanju viši interes kako bi ova frekventna saobraćajnica što prije bila u punom kapacitetu na usluzi građana. Tražiće se hitna javna nabavka na nivou Vlade i naći ćemo modalitet kako da u najkaćem mogućem roku imamo veći broj trajekata. Na ovaj način državi vraćamo najvredniji resurs koji se do sada dodjeljivao privilegovanom privrednom subjektu. Kada se raspiše koncesija, nemamo protiv da svi zainteresovani učestvuju, ali do tada će ovim resursom raspolagati država, odnosno Morsko dobro”.

Zastoji na Jadranskoj magistrali

Umjesto na trajekt u Lepetanima, policija na kotorskom kružnom toku usmjeravala je kamione i autobuse na zaobilazni put kroz tunel Vrmac i preko Kotora.

Zbog toga su se na Jadranskoj magistrali, od Radanovića do kotorske raskrsnice, stvorile kilometarske kolone i zastoji u saobraćaju.

Bonus video: