"U blizini Bistrice životinjski ostaci, stvaraju se uslovi za širenje zaraze"

Iz Ecopatriotizma su napomenuli da to nije jedina lokacija u Nikšiću na kojoj je na snazi ekocid, za koji optužuju da sprovode nesavjesni građani Nikšića i nemarna lokalna samouprava

9541 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ecopatriotizam
Foto: Ecopatriotizam

Nevladina organizacija Ecopatriotizam saopštila je da su u blizini rijeke Bistrice u Nikšiću danas naišli na veliki broj životinjskih ostataka koji sa ostalim vrstama otpada zagađuju životnu sredinu i stvaraju uslove za širenje zaraze.

Aktivisti te NVO i pokreta Eko Bonton su tokom sprovođenja svojih aktivnosti na terenu naišli na "uznemiravajući prizor".

Mjesto na kome su pronašli životinjske ostatke (iznutrice, papci, leševi, kosti) je, kako pojašnjavaju, nekadašnje stočno pazarište.

Životinjski otpad, navode oni, može biti izuzetno opasan, pogotovo kad je u pitanju zagađenje zemljišta, budući da postoje velike šanse da sadrži hormone, pesticide i antibiotike i sve ono čemu je životinja u toku života bila izložena.

"Dodatno zabrinjava situacija što se ovo nezvanično groblje domaćih životinja i kućnih ljubimaca nalazi u neposrednoj blizini rijeke Bistrice, čije obale i same nose veliki broj deponija", piše u saopštenju.

Napomenuli su da to nije jedina lokacija u Nikšiću na kojoj je na snazi ekocid, za koji optužuju da sprovode nesavjesni građani Nikšića i nemarna lokalna samouprava, "koja nastavlja tradiciju trodecenijske tiranije priode pod okriljem drugih političkih partija".

Bonus video: