Hakeri otežali i povezivanje vlasnika i pasa

Mjesecima nakon sajber napada, veterinarske ambulante u državi još nemaju vezu sa centralnim registrom ljubimaca

3499 pregleda 0 komentar(a)
Organizovano čipovanje počelo 2019. (ilustracija), Foto: vettedpetcare.com
Organizovano čipovanje počelo 2019. (ilustracija), Foto: vettedpetcare.com

Sajber napadima na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore u ljeto 2022, pogođen je i centralni registar ljubimaca, pa ako neko nađe psa koji je čipovan, podatke sa čipa ne može jednostavno da provjeri odlaskom do prve veterinarske ambulante.

Razlog tome je što veterinari sada vide samo podatke o čipovanjima koje su oni odradili, ali ne i one koji su uradile njihove kolege iz drugih ambulanti.

Redakciji “Vijesti” obratila se građanka Podgorice, u želji da sazna čiji je pas koji je pronađen na ulici i čipovan je. Ispričala je da je u jednoj veterinarskoj ambulanti čip očitan i poznat je broj čipa, ali nažalost, taj veterinar nema i podatke o vlasniku psa. Zato je obišla i druge veterinarske ambulante - bez uspjeha. Kazala je i da se obratila Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, koja je nadležna za centralni registar životinja, ali ni od njih nije dobila odgovor o vlasniku.

Iz Uprave su “Vijestima” rekli da oni mogu da pomognu u slučaju ako je pas čipovan prije 22. avgusta 2022, odnosno prije sajber napada.

”Sajber napadi koji su započeti na servere Vlade Crne Gore 22. avgusta iziskivali su između ostalog i gašenje servera Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove koji su se u tom trenutku nalazili u prostorijama Direktorata za plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U međuvremenu, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave osposobljen je dio veze prema UBHVFP, ali ne i prema veterinarskim ambulantama. Zbog toga veterinarske ambulante ne mogu da vrše ažuriranje podataka o psima i vlasnicima u registru kućnih ljubimaca. Međutim, pismenim obraćanjem Upravi vlasnika psa ili odgovornog građanina koji pronađe psa na javnoj površini, moguće je dobiti podatak o psu i vlasniku ukoliko je pas čipovan prije 22. avgusta 2022”, piše u odgovu “Vijestima”.

Kako su dodali, do rješavanja posljedica sajber napada i omogućavanja veterinarskim ambulantama da imaju pristup i mogućnost ažuriranja Registra kućnih ljubimaca, to je i jedini način za provjeru podataka o psu i vlasniku.

Obaveza čipovanja ljubimaca uvedena je donošenjem Pravilnika o načinu identifikacije pasa i mačaka iz 2018. godine.

Zakon o zaštiti dobrobiti životinja obavezuje držaoca izgubljenog kućnog ljubimca da nestanak prijavi skloništu za napuštene životinje. Isti zakon predviđa i da je lice koje nađe napuštenu ili izgubljenu životinju (kućnog ljubimca) dužno da o tome obavijesti sklonište za napuštene životinje.

Obaveza skloništa je, kako piše u zakonu, pored ostalog i da potom traži držaoce napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca.

Troškove smještaja u skloništu plaća držalac životinja, ako je poznat ili se naknadno utvrdi. Jedan od načina da se utvrdi veza između životinje i vlasnika jeste upravo označavanje, odnosno čipovanje i očitavanje tih podataka.

Kako bi podstakla držaoce da čipuju svoje ljubimce, UBHVFP je u septembru 2019. počela organizovanu akciju identifikacije i registracije pasa, kada je uz čipovanje, istovremeno obavljana i vakcinacija protiv bjesnila.

Bonus video: