Očekuju gašenje, ali planiraju kao da ga nema

Prema planu koji će se naći pred odbornicima SO Tivat 23. februara, preduzeće Autobuska stanica Tivat očekuje da će u 2023. prihodovati 274.000 eura, što je 8,4 odsto više nego lani. Ranijom odlukom lokalne vlasti, firmu bi trebalo da preuzme Parking servis

12241 pregleda 4 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Autobuska stanica Tivat (AST), čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština, očekuje da će ove godine poslovati bez dotacija iz gradskog budžeta koje su mu od zbog korone krizne 2020. godine i sa pandemijom provezanih negativnih ekonomskih efekata u saobraćajnoj privredi, bile neophodne da zadrži elementarnu likvidnost.

Prema planu rada sa finansijskim planom AST-a koji će se naći pred odbornicima na narednoj sjendici SO Tivat 23. februara, preduzeće očekuje da će u 2023. imati ukupne sopstvene prohode u visini od 274.000 eura, što je 8,4 odsto više od prihoda u prošloj godini.

Menadžment AST-a očekuje da će ove godine prodati 61.900 putničkih karata, što je 13,4 odsto više nego lani, ali još za sedam odsto manje nego što je promet iznosio u do sada rekordnoj 2019. godini.

Najveće povećanja broja prodatih karata očekuje se za autobuske linije koje saobraćaju između gradova na Crnogorskom primorju. Osim tih i linija za druge destinacije u Crnoj Gori, mrežom linija sa AST Tivat i ove će godine biti pokrivene i brojne destinacije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Planom rada je predviđeno da usluge AST-a koristi ukupno 56 prevoznika u međugradskom i međunarodnom saobraćaju, od čega 33 iz Crne Gore, a 23 iz inostranstva, koji će saobraćati na ukupno 45 linija. U prosjeku broj dnevnih polazaka autobusa sa AST-a Tivat kretaće se od 62 u vansezoni do 116 polazaka na dan u špicu ljetnje turističke sezone.

Očekuje se da će i ove godine najprometnije linije biti prema Podgorici, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Nikšiću, Beogradu, Dubrovniku i Nišu.

Rashodi AST-a u 2023. planiranu su na iznos od 244.600 eura, što je 8,2 odsto više nego lani, ali bi i tako AST uspio da nakon skoro tri godine, ponovno pozitivno posluje, bez direktne pomoći Opštine.

Ta firma ima 13 stalno zaposlenih radnika, a ove godine njihova prosječna zarada iznosiće 735 eura neto, pa će 71 odsto ukupnih rashoda AST-a predstavljati troškovi za zarade, naknade zarada i ostala lična primanja zaposlenih. Sa takvom prosječnom platom u 2023. radnici AST-a imaće tek nešto malo viša primanja od prosjeka za djelatnost saobraćaja i skladištenja u Crnoj Gori, a koji je u 2022. iznosio 707 eura.

AST nije planirao veća investiciona ulaganja za ovu godinu jer je ta firma u očekivanju konačnog završetka postupka preuzimanja imovine i efektiva od drugog opštinskog preduzeća - Parking servisa Tivat. Naime, lokalna vlast je prije skoro dvije godine izradila elaborat o spajanju ove dvije firme po kojem bi AST svoje radnike, imovinu i djelatnost predao Parking servisu koji je finansijski mnogo jača fima sa stabilnijim prihodima. Opština je u međuvremenu na Parking servis već formalno prenijela kompletan objekat autobuske stanice u naselju Bonići, a ta firma je od nadležnog državnog organa dobila i privremeno rješenje o produžavanju dozvole za pruženje usluga autobuske stanice.

Stoga u menadžmentu AST-a iako su već uradili plan rada sa finansijskim planom za 2023. koji podrazumijeva varijantu da se ni ove godine neće formalno okončati postupak preuzimanja njihovih radnika i djelatnosti od druge opštinske firme, ipak očekuju da bi se taj postupak ove godine mogao dovesti do kraja nakon čega bi AST pristupio procesu sopstvene dobrovoljne likvidacije kao posebnog pravnog lica.

Bonus video: