Smanjenje emisije izduvnih gasova – izazovi na putu ka EU

U opštini Nikšić, prema riječima Boškovića, registrovano je 24.042 vozila prosječne starosti oko 17,5 godina

1913 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

„Veliki problem u cijeloj Crnoj Gori je što se tehnička ispravnost vozila poštuje samo na dan registracije vozila. Dosta vozila koja koriste plin nemaju sertifikate i ne posjeduju standarde. Neophodni su rigorozniji tehnički pregledi“, kazao je Milan Bošković iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić na okruglom stolu koji je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN).

Tema okruglog stola je bila „Emisije izduvnih gasova u Nikšiću i Crnoj Gori – izazovi na putu ka EU“.

U opštini Nikšić, prema riječima Boškovića, registrovano je 24.042 vozila prosječne starosti oko 17,5 godina.

„Preko 95 odsto ulica u naseljenom dijelu grada je asfaltirano, što je doprinos i kada je u pitanju ekološki segment drumskog saobraćaja. Opredijeljeno je 500.000 eura za nabavku novih autobusa u javnom prevozu. Novi moderni autobusi rasteretiće saobraćaj i doprinijeti smanjenju emisija koje potiču od drumskog saobraćaja“, istakao je Bošković.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Bošković je kazao da je zaobilaznica Brlja-Duklo pomogla u izmještanju teretnog saobraćaja van grada, a samim tim i smanjenju emisija i očuvanju gradskih saobraćajnica. Razvoj saobraćaja u gradu, prema njegovim riječima, treba da ide prema tzv. ''zelenom talasu''.

„Semafori zahtijevaju modernizaciju i neminovna je njihova zamjena. 'Zeleni talas' omogućiće da se vozila ne zaustavljaju na semaforima, ukoliko se kreću određenom definisanom brzinom. Opšti plan je bolje povezati segmente u saobraćaju i postići urbanu mobilnost“, kazao je Bošković.

foto: DMEN

Prema riječima Bora Vukovića iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine saobraćaj i individualna ložišta dominantni su faktori kada je u pitanju kvalitet vazduha u opštini Nikšić.

„Djeca su jako rizična grupa. Neka istraživanja kvaliteta vazduha rađena su na lišajevima kao najboljim indikatorima zagađenja. Međutim, postoji potreba za dobijanjem dodatnih podataka“, naveo je on.

Kako su iz DMEN-a saopštili okrugli sto je bio prilika da se analizira trenutno stanje, razmijene mišljenja i ideje i donesu zaključci sa preporukama za smanjenje emisija izduvnih gasova iz drumskog saobraćaja i dobijanje čistijeg vazduha u opštini Nikšić, koja je dugo u vrhu liste najvećeg zagađenja vazduha na državnom nivou.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici resornih sekretarijata Opštine Nikšić, nevladinih organizacija Media Team i Istok i stručna javnost.

Bonus video: