Radnička partija: Svjetski dan socijalne pravde dočekujemo sa svakim trećim djetetom u riziku od siromaštva

"Trideset godina možemo slobodno reći "zaslugama" jedne partije DPS-a, socijalni program nije postojao u Crnoj Gori. Život na marginama danas osjeća 40 hiljada građana koji rade na crno i koji ne uživaju niti jedno pravo iz radnog odnosa, niti socijalnu zaštitu, kao i 44.849 građana koji su nezaposleni, od čega 25.668 žena", navodi se u saopštenju

3448 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Radnička partija
Ilustracija, Foto: Radnička partija

Radnička partija je saopštila da su Crnoj Gori potrebni programi koji su namijenjeni lakšem zapošljavanju, kao i programi socijalnog osiguranja kako bi se ublažili rizici vezani za nezaposlenost, invalidnost, starost.

To su kazali povodom Svjetskog dana socijalne pravde 20. februara.

Ističu da Crna Gora ovaj datum dočekuje sa nimalo optimističnim podacima, pa prema izvještaju Svjetske banke i Unicefa "svaki četvrti građanin i svako treće dijete u Crnoj Gori žive u riziku od siromaštva".

"Život na marginama danas osjeća 40 hiljada građana koji rade na crno i koji ne uživaju niti jedno pravo iz radnog odnosa, niti socijalnu zaštitu, kao i 44.849 građana koji su nezaposleni, od čega 25.668 žena", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Dodaju da se u ovu kategodiju ubraja se i 16,7 hiljada građana koji na zaposlenje čekaju duže od tri godine, kao i 21,2 odsto građana koji su u stopi rizika od siromaštva.

Tvrde da su ovi podaci krajnje poražavajući i svim predstavnicima naroda treba da budu opomena, "da mnogo temeljnije i ozbiljnije moraju raditi na unaprjeđenju životnog standarda građana, na stvaranju jednakih šansi za sve i uslova za dostojanstven život i rad, kao i na rodnu ravnopravnost".

"Trideset godina možemo slobodno reći "zaslugama" jedne partije DPS-a, socijalni program nije postojao u Crnoj Gori. Iako su posljednjih godina napravljeni pomaci na ovom polju, mora se intenzivnije raditi i svakako da je potrebna reforma zakona o socijalnoj zaštiti i rad na osmišljavanju programa za lakše zapošljavanje, ublažavanju rizika vezanih za nezaposlenost", ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da će ubuduće intenzivnije raditi na osmišljavanju, "programa pomoći za mlade bračne parove za rješavanje stambenog pitanja, ali i uvođenje pomoći za stanovanje čiji bi kriterijumi trebali da zavise od mjesečnih primanja, broja članova porodice, stambenih troškova".

"Njihovo dostizanje značiće poštovanje ustavnog postulata da je Crna Gora država socijalne pravde, na čemu ćemo intenzivno raditi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: