Pomažu osnivanje laboratorije za molekularnu medicinu

Rotari klub Kotor prikupio novac za učešće u Global Grant projektu "Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori"

1381 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RC Kotor
Foto: RC Kotor

Rotari klub Kotor je minulog vikenda je nastavio projekat „Rotary za preciznu medicinu u Crnoj Gori - Rotary4PM“ i u okviru kotorskih karnevalskih svečanosti organizovao peti donatorski Bal pod maskama, čiji je cilj nabavka naučne opreme za novoformiranu laboratoriju za molekularnu medicinu pri Medicinskom fakultetu.

Projekat podrazumijeva i finansiranje postdoktorske specijalizacije u Italiji za rad u laboratoriji za molekularnu medicinu za mladog crnogorskog naučnika.

Cilj ove manifestacije bilo je prikupljanje sredstava za učešće u međunarodnom projektu koji će omogućiti nabavku naučne opreme za novoformiranu laboratoriju za molekularnu medicinu Naučno-istraživačkog centra pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i finansiranje postdoktorske specijalizacije u Italiji za rad u laboratoriji za molekularnu medicinu za mladog crnogorskog naučnika.

Kako bi ovaj cilj bio ispunjen, Rotari klub Kotor je uspostavio partnerstvo sa Rotari klubom Bari iz Italije.

Zahvaljujući učešću članova Rotary kluba Kotor, rotarijancima iz ostalih klubova i prijateljima Rotarija, prodaji lutrije i pojedinačnim donacijama, na „”alu pod maskama“ prikupljeno je 6.000 eura, od čega će 1.000 eura biti usmjereno ka Fondu za odgovor na katastrofe Rotari Internacionala za pomoć Turskoj i Siriji. Prikupljeni iznos uključuje i donaciju Fonda Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora u iznosu od 1.000 eura.

Svečanost su prisutvovali Huan Santander, šef kancelarije UNESCO u Crnoj Gori i predstavnice Medicinskog fakulteta dr Ljiljana Vučković, šefica katedre za histologiju, i Maša Ždralević, naučna saradnica u Centru za biomedicinu i šefica laboratorije za Molekularnu medicinu.

"Kao što znate, RC Kotor, pored ove, realizuje niz drugih akcija usmjerenih ka lokalnoj zajednici i očuvanju tradicije. Sa tim ciljem smo nedavno poklonili Bokeljskoj mornarici Kotor dvije nove odore u vrijednosti od 2.000 eura, a do kraja ove rotarijanske godine, pored tradicionalnih akcija, planiramo da gradu poklonimo uređenje dijela oko Gurdića i javnu česmu", kazao je predsjednik RK Kotor Janko Racković.

Dr Maša Ždralević kazala je da je cilj projekta Rotary4PM nabavka blot i gel sistema za snimanje (40.000 dolara), kako bi se nabavila kompletna oprema za biohemijsku analizu proteina.

"Ovo će nadopuniti već postojeću qPCR metodologiju i omogućiti naučnicima u Crnoj Gori da implementiraju još jednu tehniku da molekularne biologije u svom radu. Projekat podrazumijeva i finansiranje postdoktorske stipendije za mladog crnogorskog stipendistu (30.000 dolara) za rad u laboratoriji za molekularnu medicinu”, kazala je Ždralević.

Bonus video: