"Ozon": Nabaviti dva kanadera u susret sezoni šumskih požara

Perović je naveo da aerodrom na Kapinom polju u Nikšiću smatraju idealnim za potrebe kanadera

1263 pregleda 6 komentar(a)
Direktor "Ozona" Aleksandar Perović, Foto: Svetlana Mandić
Direktor "Ozona" Aleksandar Perović, Foto: Svetlana Mandić

Ekološki pokret "Ozon“ pozvao je Vladu i Skupštinu da, shodno svojim nadležnostima, obezbijede sredstva za kupovinu dva kanadera, koji bi obezbjedili da se na najmanju moguću mjeru svedu posljedice šumskih požara.

"Imajući u vidu da je očigledno neozbiljno shvaćen razmjer problema šumskih požara, kada su i ekosistemske i ekonomske štete u pitanju, te da nema efikasne primjene zakona i preventivnih konkretnih aktivnosti na terenu, upozoravamo donosioce odluka da su potrebne hitne mjere kakva je nabavka kanadera", saopštio je direktor "Ozona" Aleksandar Perović.

Kazao je kako smatraju da postoji prostor da se obezbijedi budžet za nabavku dva kanadera u toku ove i sljedeće godine, jer aktuelni budžet obezbjeđuje sredstva za projekte koji "nijesu toliko prioritetni i čijim prolongiranjem nećemo trpjeti kao društvo u cjelini".

Perović je naveo da aerodrom na Kapinom polju u Nikšiću smatraju idealnim za potrebe kanadera, jer se nalazi između Krupačkog i Slanog jezera, što bi, kako ističe, za te hidroavione bio neophodan preduslov, kao i činjenica da se sa te lokacije može brzo i efikasno djelovati na području značajnog djela Crne Gore, naročito gdje se godinama dešavaju šumski požari velikih razmjera.

Taj prostor je, dodaje on, idealan i za potrebe jačanja kapaciteta Službi zaštite i spašavanja i uopšte razvoja civilnog vazduhoplovosta, što se "mora uzeti u susret javnoj raspravi za Prostorni plan Crne Gore".

"Prethodnih godina imali smo zabrinjavajući trend šumskih požara, većinom namjerno izazvanih iz različitih pobuda, koji su nanijeli ogromne štete šumskog fondu, negativno uticali na živi svijet, kvalitet vazduha i javno zdravlje, što je trebalo da bude dovoljana razlog da Vlada i Skupština shvate koliko je važna nabavka kanadera, naročito jer su svima puna usta ekologije i brige za životnu sredinu.

"Koliko je sredstava u poslednjih 30 godina oteto kroz nelegalne aktivnosti kakve su krivolov, nelegalna eksploatacija riječnog i šumskog materijala, nekontrolisano odlaganje otpada, ispuštanje netretiranih otpadnih voda, zagađenje vazduha, devastacija prostora, mogli smo imati cijelu flotu kanadera i biti prepoznati i u pružanju pomoći susjednim državama.

"Nadamo se da će ovo upozorenje biti ozbiljno shvaćeno od onih koji treba da shvate razliku između javnog i privatnog interesa, između potrebe za kanaderima i majbasima, između suštinske i deklarativne brige za životnu sredinu i javno zdravlje", zaključio je Perović.

Bonus video: