Ban pisao Mikijelju: Nismo primili tendersku dokumnetaciju, niste dostavili ni obećanu specifikaciju

U dopisu koji je uputio izvršnom direktoru JPMD Mladenu Mikijelju, suvlasnik i direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban je upozorio tu državnu firmu da je ona obveznik Zakona o javnim nabavkama

18932 pregleda 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Kompanija "Pomorski saobraćaj" dostavila je juče odgovor na dopis JP Morsko Dobro (JPMD) koje je u četvrtak Pomorskom saobraćaju tražilo da im do utorka dostavi ponudu za kupovinu svih trajekata i opreme tog preduzeća što je do tada bilo operater jedine trajektne linije u državi na relaciji Kamenari-Lepetane.

JPMD je prošle nedjelje, pozivajući se na zaključak Vlade, jednostrano raskinulo ugovor sa Pomorskim saobraćajem iz 2004. sa aneksom iz 2019. a po kojem je ta kompanija u vlasništvu podgoričkih biznismena braće Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića, održavala trajektnu linjiju preko tjesnaca Verige u Boki.

Pomorskom saobraćaju je taj posao ugovorom bio dat do izbora koncesionara kojem bi Vlada dugoročno povjerila jedinu trajektnu liniju u državi.

Nakon što im je Upravni odbor JPMD a sa Blažom Rađenovićem na čelu, uputio dopis u kojem se navodi da je "ugovor prestao da važi", Pomorski saobraćaj je u petak u ponoć vezao svojih šest trajeketa, a liniju Kamenari- Lepetane od tada održava JPMD sa od građevinske firme Briv Construction iz Kotora, iznajmljenim starim trajektom "Vasilije" koji ne može odgovoriti tražnji za prevozom na relaciji između dvije obale zaliva.

U dopisu koji je juče uputio izvršnom direktoru JPMD Mladenu Mikijelju, suvlasnik i direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban je upozorio tu državnu firmu da je ona obveznik Zakona o javnim nabavkama (ZKN) te da se po tom zakonu, "pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja javnog poziva za nadmetane" kakav rukovodstvo JPMD želi sprovesti sa Pomorskim saobraćajem, "pokreće u slučajevima kada je ispunjen jedan od uslova iz člana 59 ZJN, i to na način d se tenderska dokumentacija dostavlja jednom ili više naručilaca--- radi dostavljanja inicijalne ponude".

"Uostalom, dostavljanje specifikacije opreme za kojom ste bili potrebiti, bila je i vaša preuzeta obaveza shodno zaključku sa sastanka 14.februara. Kako uz predmetni zahtjev nismo primili tendersku dokumnetaciju koju ste kao obveznik primjene ZJN bili u obavezi da nam dostavite, a niste dostavili ni obećanu specifikaciju, obavještavamo vas da nismo u ovom trenutku u mogućnosti odgovoriti na vaš zahtjev", naveo je Ban u dopisu Mikijelju.

Bonus video: