"Miris bolnice mi je odredio sudbinu"

Dr Jovan Rudić često dolazi u Bijelo Polje i u pauzama druženja sa prijateljima i kupanja na Limu, obavi i poneku operaciju
2500 pregleda 13 komentar(a)
Jovan Rudić, Foto: Jadranka Ćetković
Jovan Rudić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 17.09.2017. 15:40h

Poznati beogradski ginekolog Jovan Rudić i danas svoje slobodno vrijeme najviše voli da provodi u rodnom Bijelom Polju, gdje je započeo karijeru.

Posljednjih 18 godina radi u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front“, a važi za jednog od najmlađih i najboljih stručnjaka u oblasti ginekologije. Interesovanje za ljekarski poziv počelo je veoma rano, još dok je kao dječak sa ocem ljekarom često obilazio prostorije bjelopoljske bolnice.

“Taj miris bolnice koji sam zavolio od svoje šeste godine je odredio moj profesionalni život, a najdraži pokloni i igračke su bili stari medicinski instrumenti koje mu je poklonila insrumentarka Ljilja. A pošto su me uvijek više zanimale djevojčice,izbor za ginekologiju nije nimalo čudan”, kaže u šali Jovan.

U Bijelom Polju je po završetku medicine radio dvije i po godine, u službi Hitne pomoći, nakon čega je otišao na specijalizaciju u Beograd, gdje je radio na klinikama VMA, GAK “Narodni front”. Rudić često dolazi u Bijelo Polje, a svaki dolazak je vrijeme za više operacija u bjelopoljskoj Bolnici.

Kada su u pitanju ginekološki problemi kod žena, navodi da je statistika slična u Crnoj Gori kao i u Srbiji.

“Pored raka dojke i debelog crijeva, jedan od najvećih problema je rak grlića materice po kojem spadamo u sami evropski vrh po broju oboljelih, što je strašno, imajući u vidu da se radi o potpuno izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme. U pitanju su neznanje i nebriga pripadnica nježnijeg pola. Veliku odgovornost nose i ljekari i mediji i trebalo bi posvetiti posebnu pažnju njihovoj saradnji. Po zvaničnim statistikama u Srbiji svakog dana umre jedna žena od karcinoma grlića materice. Uz to, to je najčešći karcinom u ženskoj populaciji koji se otkriva običnim pregledom, što ne košta ništa ni pojedinca ni državu”, kazao je Rudić.

“Pored raka dojke i debelog crijeva, jedan od najvećih problema je rak grlića materice po kojem spadamo u sami evropski vrh po broju oboljelih"

On smatra da je nedopustivo da toliko broj žena umre od raka grlića materice, a živimo u vrijeme kada je transplantacija organa uobičajena medicinska procedura.

“Prvi korak je stalna edukacija populacije. Moramo da dopremo do svakog čovjeka, jer je suština medicine u prevenciji oboljenja, a ne u rješavanju nerješivih bolesti. Za te preglede nije potreban novac, već dobra volja nas koji se bavimo ovim poslom i pacijenata”, kazao je Rudić, dodajući da praksu ginekoloških pregleda treba proširiti i na seoske ambulante, u kojima je godinu dana radio kao ljekar opšte prakse.

Rudić objašnjava da mu je iz tih iskustava jasno da je žene, posebno iz udaljenih sela, teško motivisati da ostave imanje i radove i idu kod ginekologa, što je razlog više za otvaranje seoskih ambulanti i za ginekološke preglede.

“Pravilo je jasno: jednom godišnje na pregled koji traje pet minuta, ne košta ništa a može da vam spasi život. Dok broj karcinoma raste, broj porođaja se stalno smanjuje. U Srbiji svake godine izumre jedan Gornji Milanovac, 30.000 ljudi više umre nego što se rodi. I u Bijelom Polju je broj porođaja upola manji nego prije 30 godina”.

O tome da li porast ginekoloških oboljenja ima veze sa sve kasnijim rađanjem ili nerađanjem ljekar on kaže da je osnovna fiziološka funkcija žene da rađa u reproduktivnom periodu.

“S tim što se ta granica stalno pomjera, a kod nas postaje sve normalnije da žena rodi u pedesetoj vantjelesnom oplodnjom, nego u dvadesetim. Žene treba da rađaju jer na taj način osim što ćemo biti brojniji i srećniji, bolje se čuva njeno reproduktivno zdravlje i zdravlje cijele nacije".

O poređenju načina liječenja u svijetu i u našem okruženju Rudić smatra da imamo najstručnije ljude u svijetu i da bolnice ne čine zgrade već ljudi.

“Imamo i mnogo više iskustava u operacijama, upravo zbog loše prevencije i needukovanog stanovništva, imamo više prilike da to radimo. Ima ljekara koji te operacije ne vide jednom godišnje dok mi to radimo svaki dan".

Rudić veliki dio slobodnog vremena provodi kod roditelja u Bijelom Polju. Rijedak je susret sa rodnim gradom a da u pauzama druženja sa prijateljima ne uradi po neku operaciju.

“To je emocija i nešto što me veže za moj grad. Volio bih da više vremena provodim u Bijelom Polju. Obožavam da se kupam na Limu i da provodim vrijeme sa drugovima u kafani".

Iako su mu stizale primamljive ponude u inostranstvo ne želi da ide, a nijedno more na svijetu ne bi mijenjao za kupanje na Limu i Sinjavcu.

Zakon za obavezan pregled

Rudić kaže da je primitivno oboljeti od raka grlića materice jer se jedino za njega uzroci nastanka poznati medicini.

“To je jedini ženski karcinom za koga tačno znamo uzrok nastajanja, a otkriva se na najjednostavniji način - testom koji je bezbolan, trebaju samo dva štapića, gaza i špatula i traje svega par minuta. Druga metoda je koloskopom. I kada zamislite da je nekom pred operacijom ili smrću trebalo da odvoji samo nekoliko minuta, onda shvatate koliko je strašno oboljeti od ove vrste bolesti, koja poprima elemente epidemije. Potrebno je samo jednom godišnje doći na pregled, koji je besplatan. Međutim, žene se javljaju ljekaru kada je karcinom u poodmakloj fazi. U Crnoj Gori nije rijedak slučaj da žene ne idu na pregled od posljednjeg porođaja, koliko god godina da je prošlo. Zato je jedino rješenje u zakonskoj obavezi, kao što je to slučaj u Norveškoj, gdje je ovaj rak iskorijenjen."

Bonus video: