Dio mještana Zlatice podnio krivične prijave: Inspekcija ćuti i češlja papire, a radovi napreduju

Prema podacima sa građevinske table naspram nekadašnjeg stadiona “Koma”, investitor nastavka radova na Bulevaru Vilija Branta je Uprava za saobraćaj, dok radove izvodi kompanija “Bemaks” iz Podgorice

22817 pregleda 7 komentar(a)
Radovi uz imanje Ivanovića, Foto: BORIS PEJOVIC
Radovi uz imanje Ivanovića, Foto: BORIS PEJOVIC

Radovi na izgradnji kružne saobraćajnice na Bulevaru Vilija Branta, u naselju Zlatica, nedaleko od starog stadiona Fudbalskog kluba “Kom” počeli su iako je inspekcijski postupak u toku.

Početak radova redakcija je potvrdila na terenu, nakon prijave građana medijima i nadležnima. Urbanističko-građevinska inspekcija nadležnog resora odgovorila je “Vijestima” da utvrđuju činjenice i da je postupak u toku.

”Za predmetno građenje saobraćajnice, nastavka Bulevara Vilija Branta, investitor, Uprava za saobraćaj urbanističko-građevinskoj inspekciji predala je prijavu građenja br.12-745/22-9058/1 od 15.11.2022. sa dokumentacijom u odnosu na član 91 Zakona o planiranju prostora, kao i dopunu dokumentacije prijave građenja. Urbanističko-građevinska inspekcija je u postupku utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja u kontroli dokumentacije prijave građenja u odnosu na navode iz navedene inicijative, i u daljem će postupiti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima, o čemu će javnost biti obaviještena”, piše u odgovoru koji je “Vijestima” proslijedila inspekcija Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja.

Po nalogu iste službe i, pored ostalog, jer postupak po prijavi gradnje nije okončan, prije nekoliko dana zatvoreno je gradilište stambeno-poslovnog objekta i podzemna garaža u blizini Osnovne škole “Savo Pejanović”, u centru Podgorice.

Prema podacima sa građevinske table naspram nekadašnjeg stadiona “Koma”, investitor nastavka radova na Bulevaru Vilija Branta je Uprava za saobraćaj, dok radove izvodi kompanija “Bemaks” iz Podgorice.

Kako je navedeno, radovi su počeli u decembru prošle godine, dok je u planu da budu završeni u aprilu. Prema ilustraciji, plan je da na tom mjestu postoji kružni tok, jednim krakom se ide iz pravca grada i izlazi prema auto-putu, a jedan krak ide ka Jadranskoj. Iz kružnog je isključena Mosorska, i ta ulica se zatvara i tako gubi pristup magistrali, a taj krak kružnog sada ide sasvim novom ulicom, koja obilazi dvije kuće i povezuje se na Mosorsku prema Doljanima.

Iz Uprave za saobraćaj nisu odgovorili “Vijestima” u vezi sa tim kad je kružni planiran, da li je bilo više rješenja kad je u pitanju pozicija konkretne raskrsnice, u smislu da jedan njen krak prolazi Mosorskom ulicom, zbog čega je taj plan promijenjen i Mosorska ulica zatvorena.

Plan je zatvaranje Mosorske ulice
Plan je zatvaranje Mosorske ulicefoto: Damira Kalač

Dvadesetak dana od početka radova, sredinom januara, Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, zbog, kako se navodi “odstupanja od Detaljnog urbanističkog plana (DUP)” podnijeta je krivična prijava protiv “Bemaksa” i gradonačelnika Ivana Vukovića i drugih lica “zbog korupcije, organizovanog kriminala...”

Podnosilac Iveza Ivanović, čije se porodično imanje sa jedne strane nalazi uz Mosorsku ulicu, a sa druge uz sam Bulevar, u prijavi je naveo da je “Bemaks” 27. decembra započeo radove na njegovoj parceli, u naselju Zlatica, u Mosorskoj 1, “ali u dijelu prema Jadranskoj magistrali”.

”Dakle, radi se o izgradnji Bulevara Vilija Branta, i meni je zadovoljstvo da se gradi taj bulevar... međutim, meni nije isplaćena nadoknada i samim tim, kako nisu uređeni pravni odnosi povodom mog zemljišta, a započet je postupak pred državnim nadležnim organom, smatram da su postupili nezakonito”, naveo je Ivanović u prijavi.

Prema podacima sa vebsajta Uprave za katastar i državnu imovinu, za Bulevar Vilija Branta, za imovinu Ivanovića, a na predlog Glavnog grada, u februaru 2021. pokrenut je postupak eksproprijacije.

U prijavi, Ivanović navodi i da prijavu protiv Vukovića i “eventualno drugih lica” podnosi zbog toga što “izvođenja radova u Mosorskoj ulici mimo DUP-a, zatvaraju Mosorsku ulicu da ne bi imala spajanje, odnosno prilaz magistralnom putu kod kružnog toka”.

”Uvijek se ova ulica spajala sa magistralnim putem. Od donošenja planske dokumentacije iz 1990. godine, Mosorska ulica nikada nije bila zatvorena”, navodi Ivanović u prijavi.

Sjutradan je istom tužilaštvu podnio i dopunu prijave, u kojoj, pored ostalog, navodi da je njegova porodica vlasnik nepokretnosti, porodičnih kuća i poslovnih prostora i zemljišta na katastarskim parcelama 3517, 3519 i 3520, KO Doljani, te da nepokretnosti gravitiraju u Mosorskoj ulici i Bulevaru Vilija Branta.

”Zatvaranjem Mosorske, suprotnom važećem DUP-u, povređuju se naša prava pristupa imovini i poslovnim prostorima”, navodi Ivanović.

Ponovo se podgoričkom ODT-u obratio 3. februara, navodeći da su radovi u toku i uz zahtjev da se zbog toga hitno izađe na lice mjesta i radovi obustave.

U vezi sa planovima na izgradnji bulevara koji Podgoricu povezuje na auto-put i sjever Crne Gore, pisao je lani i “Monitor”. Odgovore tada nisu dobili iz Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, ali jesu iz Glavnog grada. Kako je objavljeno, iz Glavnog grada tada su kazali da su im od Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), u dva navrata proslijeđeni na izjašnjenje zahtjevi mještana Zlatice, uz koje je dostavljeno i novo saobraćajno rješenje, sa kružnim tokom na raskrsnici sa Mosorskom ulicom.

”Takvim rješenjem raskrsnice došlo bi do značajnog zalaska u DUP-om formirane urbanističke parcele i značajnog izmještanja Jadranske ulice, što je protivno planskoj dokumentaciji, pa smo Ministarstvu uputili odgovor da izmjene detaljnih urbanističkih planova nisu u našoj nadležnosti, već se potrebno obratiti Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja i urbanizma”, naveli su u odgovoru “Monitoru”.

Mještani su se krajem januara obratili i investitoru, Upravi za saobraćaj, tražeći izjašnjenje u vezi sa rješenjem raskrsnice Bulevara Vilija Branta sa Mosorskom i Jadranskom ulicom. U odgovoru, iz Uprave za saobraćaj naveli su da je dostavljeni glavni projekat raskrsnice (kružni tok) urađen “na osnovu izmijenjenog saobraćajnog rješenja datog u DUP-u “Murtovina”, a na osnovu tekstualnog dijela DUP-a”:

”Prilikom izrade glavnih projekata planiranih ulica, parkinga i pješačkih i biciklističkih staza, može doći do izvjesnih korekcija u odnosu na zadate parametre u planu u cilju uklapanja u postojeće stanje i radi iznalaženja najboljih saobraćajnih rješenja. Na predlog izmjena saobraćajnog rješenja datog u DUP-u “Murtovina” je dobijena saglasnost Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj broj 08-352/19-3960 od 4.12.2019. godine, a na osnovu koje je dalje rađen i revidovan glavni projekat”, piše u odgovoru Uprave za saobraćaj koji su mještanima dostavili 1. februara.

Nakon dobijanja tog odgovora, Iveza Ivanović ponovo se obratio ODT-u, navodeći da se “u konkretnom slučaju ne radi o ‘izvjesnim korekcijama’ do kojih može doći prilikom izgradnje, već će se, lako, uviđajem lica mjesta, utvrditi da se radi o potpuno novoj saobraćajnici koja nije predviđena nikakvim važećim planom”.

Zahtjev za inspekcijski nadzor resoru ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, odnosno Urbanističko-građevinskoj inspekciji Iveza i njegov brat Ranko Ivanović uputili su početkom decembra, kada su, kako su naveli, bili u saznanju da su otpočeli pripremni radovi na izgradnji kružnog toka, i tvrde da nikad nisu dobili odgovor.

Prije desetak dana, pisali su i premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću.

Bonus video: