Opština Pljevlja: Besplatan prevoz za osobe sa invaliditetom

Na popisu iz 2011. godine svaki sedmi stanovnik Opštine prijavio je da ima smetnje u obavljanju aktivnosti

5225 pregleda 0 komentar(a)
Obezbijediće iz budžeta sredstva za prevoz, Foto: Goran Malidžan
Obezbijediće iz budžeta sredstva za prevoz, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja uskoro će pokrenuti novi servis namijenjen osobama sa invaliditetom, a odnosi se na obezbjeđenje besplatnog prevoza ove kategorije stanovništva.

”Finansiranjem prevoza osoba sa invaliditetom i teže pokretljivih lica obezbjeđuje se pomoć ovim kategorijama lica koja su u stanju socijalne potrebe, kroz zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba, potrebe za kretanjem i inkluzivnijem uključivanju u društvenu zajednicu, kroz socijalnu podršku u njihovom užem i širem okruženju. Za korisnike usluga ovaj servis je besplatan”, saopšteno je “Vijestima” iz Opštinskog sekretarijata za društvene djelatnosti.

Za finansiranje ovog servisa obezbijediće se sredstva u Budžetu opštine Pljevlja u iznosu od 42.000 eura godišnje.

Sekretarijat za društvene djelatnosti je sačinio Pravilnik o uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za korišćenje usluge prevoza osoba sa invaliditetom i teže pokretljivih lica.

”Usluga još nije krenula sa radom, ali uskoro ćemo imati javni poziv preko kog će se vršiti prijave za ovaj servis. Opština je nabavila već specijalizovano vozilo, a prevoz će biti povjeren pravnom licu koje će obavljati ove poslove”, kažu u Sekretarijatu.

Pojasnili su da će ovaj servis moći da koriste teže pokretljive osobe, a uslugom će biti obuhvaćen prevoz od mjesta stanovanja do medicinskog centra, škole, bolnice ili neke kulturne manifestacije.

U lokalnoj upravi još nemaju precizan podatak koliko osoba sa invaliditetom ima u opštini Pljevlja, a koji su potencijalni kandidati za korišćenje ove usluge.

Na posljednjem popisu održanom 2011. godine, svaki sedmi stanovnik Opštine Pljevlja prijavio je da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Od 30.786 stanovnika, koliko ih je tada živjelo u Pljevljima, njih 4.467 je kazalo da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništava i za tri odsto je veći od državnog.

Smetnje sa kretanjem prijavilo je 2.562, odnosno 8,3 odsto stanovnika. Problem sa sluhom ima 680 ili 2,2 odsto, a 1.148 ili 3,7 odsto stanovnika ima problem sa vidom.

Problem sa pamćenjem, koncentracijom i sporazumijevanjem ima 436 stanovnika najsjevernijeg crnogorskog grada, a 1.395, odnosno 4,5 odsto, “ostale smetnje”.

Najveći broj osoba koje imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (3.916), u starosnoj su grupi od pedeset i više godina. Probleme sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti ima 41 Pljevljak mlađi od 15 godina, 80 njih je u kategoriji od 15 do 29 godina i 416 od kategoriji od 29 do 49 godina.

U Pljevljima svi objekti i dalje nijesu u potpunosti prilagođeni licima sa invaliditetom.

U Opštini tvrde da je od ukupnog broja parking mjesta u gradu, pet odsto obilježeno za lica sa invaliditetom, koja se parkiraju na osnovu rješenja i naljepnica dobijenih od Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode.

”Prilikom izgradnje putne infrastrukture vrši se prilagođavanje ulica za nesmetano kretanje licima smanjene pokretljivosti. Zona parka Vodice, od Milet bašte do Motela “Vodice” je prilagođena za kretanje lica smanjene pokretljivosti. U zgradi Opštine Pljevlja i Centra za socijalni rad postavljene su naljepnice sa imenima na Brajevom pismu”, kazali su u Opštini Pljevlja.

Bonus video: