Na Luštici formirana dva medicinska i vatrogasni tim

To je izuzetno bitno za stanovnike Krtola i Luštice jer su oni do sada kao najbližu ekipu Hitne medicinske pomoći mogli da računaju samo na odjeljenje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u 15 kilometara udaljenom Tivtu

5504 pregleda 1 komentar(a)
Dio ekipe i vozila, Foto: Siniša Luković
Dio ekipe i vozila, Foto: Siniša Luković

Širi rejon poluostrva Luštica, prvi put nakon nekoliko decenija, dobio je sigurnost u bržu i efikasniju intervenciju hitnih medicinskih i vatrogasnih službi, jer su u sklopu turističkog rizorta Luštica Bay u Krtolima kod Tivta oformljena dva tima hitnih službi, koja će po potrebi, osim na prostoru tog rizorta, intervenisati i u širem okruženju na luštičkom poluostvu.

To je izuzetno bitno za stanovnike Krtola i Luštice jer su oni do sada kao najbližu ekipu Hitne medicinske pomoći mogli da računaju samo na odjeljenje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u 15 kilometara udaljenom Tivtu, a kojoj je, posebno u vrijeme ljetnjih gužvi i zakrčenja na putevima, bilo potrebno puno vremena da stigne na intervenciju u taj dio tivatske opštine.

Istovremeno, povećan je i nivo protivpožarne zaštite jer je u Luštici Bay formirana profesionalna vatrogasno-spasilačka ekipa čiji su pripadnici u međuvremenu, jedini u Crnoj Gori, prošli i obuku za neke specifične rizike i intervencije poput onih u slučajevima tzv. plamenih udara.

To je rečeno na prezentaciji novoosnovanih hitnih službi Luštice Bay koje su u punoj mjeri zaživjele u protekla dva mjeseca, a stacionirane su na prostoru naselja Centrale, odnosno u zahvatu nekadašnje kasarne "Milan Spasić" u Radovićima.

Vatrogasno-spasilačka ekipa broji devet profesionalnih pripadnika i opremljena je najsavremenijom opremom, uključujuči i šest vozila različite namjene.

Odmah do nje nalazi se medicinska služba koja ima moderno opremljenu ambulantu za hitnu medicinsku pomoć i ostale sadržaje neophodne za pružanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite stanovnicima Luštica Baya, ali i ostalim građanima u tom dijelu tivatske, odnosno opštine Herceg Novi, kao i specijalno vozilo - reanomobil sa punom opremom.

Vatrogasno-spasilačka služba Luštice Bay dežurna je 24 sata dnevno i uvezana je u državni i opštinski sistem zaštite i spašavanja, a njena primarna uloga je da prva interveniše na prostoru tog turističkog rizorta i njegovom bližem okruženju i da nakon toga kod većih akcidenata, u koordinaciji sa Operativnim centom Direktorata za vanredne situacije MUP-a, bude ispomoć ekipama opštinskih Službi zaštite i spašavanja Tivta, Kotora i Herceg Novog, odnosno Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama kada su intervencije na moru u pitanju.

Ekipa sa vozilima
Ekipa sa vozilimafoto: Siniša Luković

U ambulanti Luštice Bay koja trenurno radi 16, a uskoro će 24 sata dnevno, zaposleno je po troje ljekara specijalista urgentne i porodične medicine, odnosno troje medicinskih tehničara.

Na taj način u okviru Luštice Baya, postoje sve neophodne službe za intervencije u vanrednim situacijama koje su mobilne, potpuno opremljene i, u dogovoru sa nadležnim institucijama, na raspolaganju stanovnicima i posjetiocima tog rizorta, kao i susjedima iz okolnih naselja i lokalnoj zajednici.

Hitnim službama Luštice Bay koordinira inženjer specijalista zaštite od požara Zoran Barbić, bivši načelnik Slušbe zaštite i spašavanja Opštine Tivat.

"Službe jesu pod upravom Luštice Development, ali se u granicama našeg projekta ne završava ni njihov mandat - čitava teritorija Luštice je pokrivena njihovim službama. U postojećim kapacitetima obje službe su u mogućnosti da odgovore na sve potrebe koje se ukažu, a kapaciteti će se proširivati u skladu sa procjenama rizika i potrebama", kazala je Maša Radulović, menadžer korporativnih projekata u kompaniji Luštica Development.

"Kao jedini u Crnoj Gori, pet pripadnika službe završilo je posebnu obuku za plamene udare i posjeduju sertifikate za instruktore gašenja požara u zatvorenom prostoru. U saradnji sa UPSUL, jedan pripadnik je završio obuku za upravljanje posebnim skuterima za spasavanje na vodi. Uskoro nas očekuje obuka u inostranstvu iz oblasti spasavanja iz ruševina, kao i nabavka te vrste opreme", kazao je vođa tima u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Vidoje Đerković.

On je naveo da su prije petnaestak dana svojom opremom i ljudstvom asistirali ekipama Mornarice VCG i drugih državnih službi prilikom sanacije posljedica potapanja dva rashodovana vojna broda na Rakitama.

"Ova ekipa je na raspolaganju ne samo gostima i posjetiocima Luštice Bay, već je spremna da reaguje u svim hitnim situacijama. Tim posjeduje i sanitetsko vozilo sa neophodnom opremom za pružanje prve medicinske pomoći i transport", rekla je Olivera Vojvodić Vlahović, dodajući da su i oni uvezani u koordinisani sistem odgovora zajedno sa kolegama iz državnih primarnih i sekundarnih zdravstvenih ustanova.

Bonus video: