Nutritivne vrijednosti obrok-salata

Manje kretanja znači manja potrošnja kalorija što nas navodi na to da i našu ishranu treba prilagoditi trenutnim okolnostima.

31386 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Savremeni način života mijenja naše radne i druge navike, pa kako vrijeme prolazi sve više sjedimo, a sve se manje krećemo. Samo prije 50 godina ljudi su više obavljali fizički zahtjevnije poslove, češće pješačili i značajno manje koristili automobil kao prevozno sredstvo. Vremenom su se promijenila zanimanja i poslovi pa ne zahtijevaju toliko fizičke aktivnosti, a samim tim smanjen je nivo dnevnog kretanja. I stil života je drugačiji pa slobodno vrijeme provodimo najčešće u zatvorenom prostoru. Manje kretanja znači manja potrošnja kalorija što nas navodi na to da i našu ishranu treba prilagoditi trenutnim okolnostima. U tom kontekstu izbor obrok-salate sa mesom može biti dobro rješenje za zdrav i manje kaloričan obrok. Najčešći sastojci ovih salata su povrće, meso, sir i preliv tj. dresing.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Količina nutritivnih vrijednosti obrok-salata od mesa zavisi od samih sastojaka koji se koriste za pripremu.

Povrće je bogat izbor vitamina i minerala. Ukoliko se u salatu doda spanać, kelj ili zelena salata, onda će obrok biti bogat izvor vlakana i vitamina K. Paprika je bogata vitaminom C, a paradajz vitaminima A, E i C, a jak je antioksidans zbog likopena koji daje paradajzu crvenu boju. Crni luk može biti jako zdrav, dobar i aromatičan sastojak jer je predstavlja riznicu mnogih minerala i vitamina poput B1, B2, E i K.

Meso je dobar izvor proteina pa tako na primjer 100g govedine ili teletine sadrži oko 25 grama proteina, ista količina piletine sadrži oko 30 grama proteina. Meso sadrži i masti tako da od vrste mesa zavisi i nivo masnoće. Tako svinjetina sadrži najviši, dok ćuretina i piletina najmanji nivo masti.

Sirevi mogu biti izvor proteina, masti i kalcijuma. Od vrste sira zavisi i njegova nutritivna vrijednost. Pa tkao recimo 100 grama feta sira u Grčkoj salati sadrži oko 15 grama proteina i 21 gram masti. Svjež mladi sir koji je sastojak šopske salate na 100 grama sadrži 11grama proteina i 4 grama masti.

Dresing ili preliv za salate može biti izuzetno zdrav ukoliko se ne koriste rafinisani prelivi. Od vrste sastojaka i količine zavisi nutritivna vrijednost. Idealna kombinacija je svjež limunov sok, maslinovo ulje i malo soli. Svježe začinsko bilje ili bijeli luk takođe mogu biti odličan i zdrav dodatak dresingu.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Umjerena količina navedenih sastojaka može biti odličan izbor za hranjiv obrok sa optimalnim nivoom kalorija. Kada birate sastojke za obrok-salatu, birajte različite vrste mesa i što raznovrsnije povrće kako bi obezbijedili unos različitih nutrijenata.

Kvalitetno i svježe meso preduslov je za ukusan i zdrav obrok pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U svim AROMA, CITY i CONTO marketima u okviru Domaće mesare obezbijeđeno je snabdijevanje mesa iz sopstvenog pogona za preradu koji je opremljen u skladu sa domaćim i svjetskim standardima higijene i načina prerade svježeg mesa. U ovim maketama mogu se kupiti visoko kvalitetni komadi svih vrsta svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

Domaća mesara, biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CITY i CONTO marketi