Radmilu Baraninu uručena nagrada "17. septembar"

Plaketu i novčanu nagradu Baraninu uručio je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, a Radmilove riječi zahvalnosti i obećanje da će opravdati njemu najdraže priznanje, jer dolazi iz njegovog rodnog grada, nikoga u sali nije ostavilo ravnodušnim
117 pregleda 1 komentar(a)
Radmilo Baranin, Foto: Obrad Pješivac
Radmilo Baranin, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 17.09.2017. 12:24h

Nagrada "17. septembar" najviše priznanje Opštine Žabljak, jednoglasnom odlukom žirija pripala je crnogorskom paraolimpijcu Radmilu Baraninu, evropskom prvaku u bacanjima koplja i diska i "srebrnom" u bacanju kugle na prošlogodišnjem prvenstvu kontinenta u italijanskom Grosetu.

Plaketu i novčanu nagradu Baraninu uručio je predsjednik Opštine Veselin Vukićević, a Radmilove riječi zahvalnosti i obećanje da će opravdati njemu najdraže priznanje, jer dolazi iz njegovog rodnog grada, nikoga u sali nije ostavilo ravnodušnim.

Dan Opštine Žabljak obilježen je nizom dešavanja.

Obraćajući se prisutnima u sali Centra za kulturu, među njima ministarki javne uprave Suzani Pribilović, ambasadoru Hrvatske Veseljku Grubišiću, predsjednicima i predstavnicima drugih crnogorskih opština i Zajednice opština te odbornicma u lokalnom parlamentu, Vukićević je kazao da je lokalna uprava u proteklih godinu dana "radila što je najbolje umjela i najviše što je mogla, i nastojala da obezbijedi samo najbolje rezultate".

"Zalagali smo se da završimo započeto ali uspjeli da otvorimo i nove priče. Vjerujem da smo na pravom putu da planirano i ostvarimo, da se na Žabljaku danas osjeća i vidi napredak, iako problemi nijesu jednostavni za rješavanje. Za naš grad, ekološku sredinu sa besprijekorno čistom prirodom, od izuzetnog značaja je što smo proteklih godina radili na izgradnji komunalne infrastrukture. Tako ćemo ubrzo sa prijateljima iz Slovenije i predstavnicima Vlade svečano obilježiti završetak sanirane deponije. Izgradnjom mreže fekalnih kanalizacija, uspjeli smo veći dio gradskog područja pokriti kanalizacionom mrežom. Rekonstruisali smo gradske ulice kao i većinu putnih pravaca. Za nekoliko dana počeće aktivnosti na rekonstrukciji gradske rasvjete i ugradnji štedljive LED tehnologije. U toku su pripremne aktivnosti za potpisivanje donacijskog ugovora između Centra za međunarodnu pomoć i saradnju Slovenije i Vlade Crne Gore, kojim je sa slovenačke strane opredijeljeno 900.000 eura. Nakon toga slijedi raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju kompletnog sistema vodosnabdijevanja i sprovođenje mjera za uredno snabdijevanje vodom" kazao je Vukićević.

Pobrojao je i poslove na uređenju gradskog parka, gradske kapele i radove na drugoj fazi adaptacije Spomen kompleksa žrtvama fašizma.

"Namjera nam je infrasturkturno obezbijediti ljude koji su se opredijelili za život na selu i unaprijediti uslove i olakšati njihov rad. Naša usmjerenja su što kvalitetnija snabdjevenost sela vodom i električnom energijom, kao i poboljšanje lokalne putne mreže i pristupačnosti, a sve u cilju valorizacije poljoprivrednih potencijala kojima raspolaže ovo područje. Intezivan rad na objektima sportske infrastrukture će doprinijeti razvoju sportskog turizma i otvoriti jedan novi turistički pravac kod nas. Najkasnije za desetak dana dobićemo savremeni fudbalski teren, a u toku jeseni biće rekonstruisan i objekat u sklopu tog kompleksa. U turizmu očekujemo ubrzan razvoj. Prodaja hotela "Durmitor" renomiranom investitoru, najavljene rekostrukcije "Jezera" i "Planinke", gradnja novih hotelskih kapaciteta, restorana na Crnom jezeru, adaptacija mosta na Tari, najavljene aktivnosti vezane za skijalište Savin kuk, vjerujem da su dobra osnova našim očekivanjima", kazao je Vukićević ističući da je rekordna ljetnja turistička sezona garant da je Žabljak na pravom putu razvoja.

On je naglasio da je u realizaciji važnih projekata Opština imala podršku sa državnog nivoa.

Predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić, kazao je da je na današnji dan prije 74 godine, kada je ovaj prostor, treći put i konačno, oslobođen od fašističkog okupatora, i podsjetio da je u borbama za slobodu poginuo 1.031 borac, 1.465 civilnih žrtava rata i da je ovo područje dalo 16 narodnih heroja.

Delegacije opštine i ovdašnjeg Udruženja boraca i antifašista položili su vijence na spomenik palih boraca. Učenici žabljačkih škola položili su cvijeće na biste narodnih heroja. Školska i djeca omladina održali su kros. Pročitani su telegrami čestitki predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića. Povodom dana Opštine Žabljak, lokalne čelnike primio je premijer Duško Marković.

Bonus video: