Preminuo Mirsad Kurgaš, građanski aktivista

Bio je “u prvom redu” među građanima koji su se pobunili zbog sječe čempresa, prije toga i protiv bušenja i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju

19675 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Danas je, nakon duge i teške bolesti, preminuo Mirsad Mirza Kurgaš, jedan od najpoznatijih građanskih aktivista, publicista…

Rođen je 1961. u Bijelom Polju. Diplomirao je na Višoj školi unutrašnjih poslova u Beogradu, a od 1984. do 1992. radio kao viši inspektor u službi Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 1997. je živio i radio u Baru kao samostalni preduzetnik Zlatarsko-optičarske radnje “Mirza”.

Baranima je najpoznatiji kao neumorni građanski aktivista koji je svojom riječju i činjenjem stajao iza sopstvenih ideja i protestovao protiv pojava u društvu za koje je mislio da nisu ispravne, prenosi radio Bar.

Bio je “u prvom redu” među građanima koji su se pobunili zbog sječe čempresa, prije toga i protiv bušenja i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Protestovao je na Cetinju kada je Skupština ratifikovala Sporazum o članstvu Crne Gore u NATO, ispred Ambasade SAD zbog proglašenja Jerusalima za glavni grad Izraela, pružao podršku onima koji su organizovali aktivnosti koje su se ticale vjerskih sloboda, a bio je i među potpisnicima Protestnog memoranduma “u odbranu Crne Gore, njenog mira, državnosti i republikanskog uređenja, kao i ljudskih i građanskih prava svih nas nevezano za političke, ideološke, identitetske i druge razlike” 2015. godine.

Digao je glas i protiv uništavanja kulturne baštine, ali i prekrivanja zaboravom važnih lokaliteta i detalja iz barske istorije.

Osnovao je 2010. NVO “Broj 19”, sa ciljem “promovisanja i afirmacije vjerskog i kulturnog identiteta crnogorskih građana islamske vjeroispovjesti, kao i aktivnosti na humanitarnom planu bez obzira na rasu, vjeroisposvjest, u Crnoj Gori i van nje”.

Objavio je samostalno, ili kao dopisnik agencija SANA, preko 300 mahom angažovanih članaka. Suosnivač je Džemata Novi Bar i prve Islamske knjižare u Baru.

Kruna njegovog spisateljskog i sakupljačkog rada je knjiga “Česme – hajrati i zadužbine u barskom kraju” u kojoj je objavljeno nekoliko stotina zapisa o izvorima, česmama – točkovima, drevnim vodovodima i vrelima u barskoj opštini, kroz primjere zadužbinarstva građana sve tri vjere.

Djelo je promovisano u okviru “BARS” programa Barskog ljetopisa prošlog ljeta, što je bio i njegov posljednji javni nastup.

Kurgfaš će biti sahranjen na groblju Dubrava u Bijelom Polju.

Bonus video: