Crveni krst: Kontinuirana podrška za 3.012 izbjeglica iz Ukrajine

U Crnu Goru je od 24. februara prošle do 20. februara ove godine ušlo 95.542 osoba iz Ukrajine, a napustilo ju je njih 88.682

4022 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CKCG
Foto: CKCG

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnu Goru je od 24. februara prošle do 20. februara ove godine ušlo 95.542 osoba iz Ukrajine, a napustilo ju je njih 88.682, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG).

Kazali su da CKCG i opštinske organizacije Crvenog krsta pružaju kontinuiranu podršku za 3.012 izbjeglica iz Ukrajine koje se obratile za pomoć toj organizaciji.

Crveni krst Crne Gore je, podsjećaju, 1. marta 2022. započeo akciju prikupljanja novčane pomoći putem namjenskog žiro-računa i putem sms koda, a ukupan iznos koji je prikupljen i uplaćen Crvenom krstu Ukrajine iznosi 95.313, 63 eura.

"Uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Crveni krst Crne Gore je do 30.01.2023. realizovao 158 radionica posvećenih očuvanju mentalnog zdravlja i psiho-socijalnoj podršci, 236 časova jezika za djecu i odrasle, kreativne radionice za djecu u šest opštinskih organizacija, podjelu 2560 paketa hrane i higijene, 810 bebi paketa, 1580 setova garderobe, te pruža podršku u ostvarivanju prava zagarantovanih privremenom zaštitom. U okviru ove saradnje pokrenut je i call centar u cilju dodatne pomoći u pristupu informacijama licima iz Ukrajine, dostupan na tri jezika", navodi se u saopštenju.

Ističu da je CKCG, u saradnji sa nadležnim institucijama, u tom periodu kontinuirano pružao podršku izbjeglicama iz Ukrajine u ostvarivanju prava u Crnoj Gori.

"Pomoć procijenjene vrijednosti 11.250 eura koja se sastojala iz vreća za spavanje (50), podmetača za spavanje (50), kuhinjskih setova (150), platnenih nosila za povrijeđene (50) i posteljina (50) Crveni krst Crne Gore je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova - Direktoratom za zaštitu i spasavanje uputio Crvenim krstom Ukrajine u aprilu 2022", dodaju iz CKCG.

Crveni krst je, kako navode, uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR podržao lica iz Ukrajine koja su utočište pronašla u Crnoj Gori kroz pružanje psiho-socijalne pomoći, psihološke podrške i podrške prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i ostalim pravima koja proizilaze iz njihovog statusa u zemlji, čime je obuhvaćemo 158 osoba.

"UNICEF je podržao realizaciju grupnih psiholoških radionica za porodice, radionica za djecu namjenjenih pomoći pri izradi domaćih zadataka, kao i organizovanje sportskih aktivnosti, takođe za djecu. Crveni krst Crne Gore će i dalje nastaviti da u skladu sa svojim mogućnostima pruža podršku izbjeglicama iz Ukrajine koje su utočište pronašle u našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: