Martinović: Zaštitili smo građane koji žele graditi do 200 kvadrata

Predsjednik Opštine rekao da je kolašinska izvršna vlast zahvalna Vladi „na potpunom razumijevanju”

11627 pregleda 23 komentar(a)
Martinović, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Martinović, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Vlada je, na današnjoj sjednici, dala saglasnost na predlog izmjena i dopuna Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin.

Predlogom tog propisa uvedena je novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 „kvadrata“, tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu. Povećanje komunalija, tokom javne rasprave, izazvalo je negodovanje pojedinih investitora koji grade ili namjeravaju da grade u Kolašinu.

Predsjednik Opštine Vladimir Martinović rekao je da je kolašinska izvršna vlast zahvalna Vladi „na potpunom razumijevanju”, jer je, kako je ocijenio, povećanje komunalija “bilo od krucijalnog značaja za interes građana i izgradnju nedostajuće infrastrukture”.

“Najvažnije je da smo zaštitili građane, koji žele graditi do 200 m² i za njih cijena komunalija ostaje nepromijenjena, dakle do 30 eura po m². Nakon ovoga odmah ću Skupštini uputiti predlog Odluke i inicirati sjednicu Skupštine kako bi se odluka usvojila i što prije počela njena primjena”, najavio je predsjednik Opštine.

Martinović je, ranije, obećao da će “sredstva, koja će se sliti u kapitalni budžet, povećanjem naknada, isključivo biti utrošena u kapitalne projekte, u skladu sa zakonskim propisima”. Taj novac, tvrdi predsjednik Opštine, ne može biti dio budžeta koji se odnosi na tekuću potrošnju.

”Sve primjedbe koje su iznesene u toku javne rasprave odnosile su se na zoniranje područja, visoke iznose naknade, kao i ocjene učesnika da će se usvajanjem Odluke narušiti poslovno-investicioni ambijent. U toku javne rasprave na Nacrt odluke, Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj pristiglo je 11 predloga, primjedbi, sugestija, zahtjeva… U želji da svima izađemo u susret, prihvaćene su primjedbe o zoniranju i popust od 15 odsto na jednokratne uplate”, objasnio je ranije on.

Bonus video: