Podgorička kompanija ne odustaje od dozvole za "Tre canne"

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj je takođe ranije odbio zahtjev Fab livea da izda upotrebnu dozvolu za apartmanski hotel zbog neriješenog pitanja komunalija sa podgoričkom kompanijom

14270 pregleda 3 komentar(a)
Kompleks bez upotrebne dozvole, Foto: Vuk Lajović
Kompleks bez upotrebne dozvole, Foto: Vuk Lajović

Samo osam dana nakon što je Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj odbio njihov zahtjev da izdaju upotrebnu dozvolu za apartmanski hotel "Tre canne" od 14 spratova, na 50 metara od Slovenske plaže, podgorička kompanija Fab live je peti put u protekle četiri godine ponovo predala zahtjev da dobiju upotrebnu dozvolu.

"Odbija se zahtjev pravnog lica Fab live za dobijanje upotrebne dozvole za objekat izgrađen na katastarskoj parceli 1442/22 KO Budva kao neuredan. Kako je utvrđeno, podnesak ima nedostatke koji sprečavaju postupanje, pa je Fab live 6. decembra 2022. pozvan da ih u roku od 30 dana otkloni, što nije učinjeno ni pored upozorenja na posljedice propuštanja", piše u rješenju, koje je donijeto 9. februara a u koje su "Vijesti" imale uvid.

Fab live je, međutim, podnio novi zahtjev 17. februara opštinskom sekretarijatu za izdavanje upotrebne dozvole za apart hotel sa depadansima.

Kompleks "Tre canne" obuhvata centralni kulu od 14 spratova u kojoj je apart hotel, te još dvije osmospratnice izgrađene tik uz hale Jadranskog sajma.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj je takođe ranije odbio zahtjev Fab livea da izda upotrebnu dozvolu za apartmanski hotel zbog neriješenog pitanja komunalija sa podgoričkom kompanijom.

Opština je i u junu 2020. odbila da izda upotrebnu dozvolu za apart hotel. Vrhovni sud je 2019. odbio zahtjev za reviziju i time potvrdio presudu Apelacionog suda kojom je odbačena tužba podgoričke kompanije da joj Opština Budva isplati gotovo 2,1 milion eura na ime štete jer joj lokalna uprava nije izdala upotrebnu dozvolu za apart kompleks "Tre canne".

Vijeće Apelacionog suda je sredinom novembra 2018. odbilo kao neosnovanu žalbu podgoričke građevinske kompanije i potvrdilo presudu Privrednog suda da Opština nije dužna Fab liveu na ime naknade materijalne štete u vidu izgubljene dobiti da isplati iznos od 1.824.170 eura, sa zakonskom kamatom 253.786 eura.

Kompanija je tužila Opštinu radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda. Spor je nastao jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks "Tre canne", koji je izgradio Fab live, ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u Fab liveu, nije izvršila ugovorene obaveze.

Fab live i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa “Tre canne” plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obje strane. Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u ‘Tre canne’, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su Fab liveu obračunate komunalije.

Takođe, bilo je dogovoreno da će Opština Budva poslovno-stambene prostore prenijeti u vlasništvo Ministarstva finansija, na ime umanjenja poreskog duga, što je i bilo predviđeno članom 3 ugovora o komunalijama.

Opština Budva uknjižava na svoje ime nekretnine, ali iako im se Fab live više puta obraćao da im se izda potvrda da su izmirili komunalije, to lokalna uprava nije učinila jer s druge strane Ministarstvo finansija je odbilo da preuzme poslovno-stambene prostore i time prebije poreski dug, jer upis prava svojine na nepokretnostima nije usklađen s izdatom građevinskom dozvolom.

To je bio i razlog da Fab live podnese tužbu.

Podgorička kompanija svoj tužbeni zahtjev je temeljila na tvrdnji da zbog neizdavanja potvrde o plaćenim komunalijama od strane Opštine, su bili onemogućeni da pribave upotrebnu dozvolu za hotel i stave ga u funkciju, kao i da lokalna uprava nije izvršila komunalno opremanje urbanističke parcele na kojoj se nalazi “Tre canne” zbog čega su pretrpjeli štete.

Bonus video: