Sumpor-dioksid guši Pljevljake

Sve koncentracije koje su izmjerene na stanicama u više crnogorskih opština zajedno ne čine ni desetinu one koja je izmjerena u gradu na sjeveru

14097 pregleda 14 komentar(a)
Zagađenje vazduha u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Zagađenje vazduha u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima su prethodnih dana registrovane visoke koncentracije sumpor- dioksida (SO2) u vazduhu uprkos činjenici da građani manje lože zbog visokih temperatura za ovo doba godine.

Osim individualnih ložišta, Termoelektrana Pljevlja je označena kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine u Pljevljima.

Najveće koncentracije sumpor-dioksida izmjerene su 23. februara u 12 časova kada je koncentracija ovog gasa iznosila 531,3 mikrograma po metru kubnom, sat kasnije, 300,7, a u 14 časova 390,3 mikrograma po metru kubnom. Visoke koncentracije sumpor-dioskida registrovane su sat kasnije, 568,1 mikrogram po metru kubnom.

Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350.

Da se radi o velikim koncentracijama pokazuje i podatak da je u isto vrijeme u Nikšiću koncentracija sumpor-dioksida iznosila 9,6 miligrama, odnosno 55 puta bila je manja nego u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine oglasili su se 23. februara kratkim saopštenjem u kojem su konstatovali da su u tom period izmjerene visoke koncentracije sumpor-dioksida, ne navodeći eventualno moguće uzroke koji su doveli do prekoračenja ili mjere koje bi građani eventualno trebalo da preduzmu u takvim situacijama.

”Danas, 23. 2. 2023. u 12 časova je izmjerena veoma visoka koncentracija SO2 koja je iznosila 531,3 µg/m3 na mjernom mjestu Gagovića imanje u Pljevljima. U komunikaciji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja smo dobili informaciju da je u posljednjom satu, u 13 h, došlo do pada koncentracije SO2 ispod vrijednosti za obavještavanje javnosti i da ima trend pada. I dalje ćemo pratiti vrijednosti koncentracije ovog polutanta i ukoliko bude potrebno preduzeti definisane korake”, navodi se u kratkom saopštenju objavljenom na sajtu Agencije.

Sve koncentracije sumpor-dioksida koje su u tom periodu izmjerene na stanicama u više crnogorskih opština zajedno ne čine ni desetinu one koju je izmjerena u Pljevljima.

Koliko je gradsko stanovništvo izloženo štetnom dejstvu tog gasa pokazuje i podatak da je na mjernoj stanici Gradina u pljevaljskom selu Kruševo, udaljenom od grada i dimnjaka Termoelektrane desetak kilometara, 23. februara u 12 sati izmjerena koncentracija sumpor-dioksida od 37,7 mikrograma po metru.

Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji, prema riječima stručnjaka, djeluje nadražujuće na oči, sluznice i disajne puteve.

Veća vlažnost vazduha povećava opasnost od stvaranja sumporne kiseline. Sumpor-dioksid uzrokuje i kisele kiše.

Juče u 12 sati koncentracija SO2 u Pljevljima iznosila je 45,6, dok je u Nikšiću bila 9,7, a u Podgorici 2,5 mikrograma po metru kubnom.

Termoelektrana čeka ekološku rekontrukciju

Skoro polovina novca od oko 60 miliona eura, koja će biti utrošena na ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja, odnosiće se na izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Trenutno su emisije sumpornih oksida iz Termoelektrane koji se mjeri u dimnjaku visokom 250 metara, 6.000 miligrama po metru kubnom, a po evropskim direktivama dozvoljene emisije su do 130 miligrama po metru kubnom.

”Projektom koji sprovodimo postići ćemo da imamo takve emisije. Trenutno vrijednosti azotnih oksida koje emituje Termoelektrana su na nivou od 300 do 350 miligrama po metru kubnom, a nakon ekološke rekonstrukcije biće svedeni na manje od 150 miligrama po metru kubnom, što je i evropska norma”, kazali su u Termoelektrani Pljevlja.

Bonus video: