Infekcije na vrhuncu, antibiotici na minimumu

Ustanove bez ljekova ili su zalihe pri kraju, iako je sve veći broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. U “Montefarmu” tvrde da nove količine stižu krajem februara

38005 pregleda 24 komentar(a)
Raste broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Raste broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Pojedini domovi zdravlja ostali su bez antibiotika, iako su prethodnih dana ambulante bile pune pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

Iz više domova zdravlja “Vijestima” su kazali da nemaju antibiotik Lendacin (Longacef), zbog čega pacijente šalju u apoteke, kako bi sami kupili lijek, dok su zalihe u drugim ustanovama pri kraju.

Iz “Montefarma”, koji ovim ljekovima snabdijeva 18 domova zdravlja, sve opšte bolnice i Klinički centar, tvrde da dopunu zaliha očekuju krajem ovog mjeseca.

”U period od 1. januara do 23. februara ove godine iz našeg skladišta isporučeno je 60.080 ampula Ceftriaxon i Lendacin (Longacef). U odnosu na 2022. godinu dosadašnji trend potrošnje ova dva lijeka bilježi porast od 20 odsto”, kazali su iz “Montefarma” i naglasili da je početkom prošle godine bio visok stepen prenosa koronavirusa, gdje je terapija ovim antibioticima bila često primjenjivana u liječenju pacijenata sa težim oblikom kovida-19.

Nestašice antibiotika zabilježene su i u podgoričkom Domu zdravlja, a iz “Montefarma” su odgovorili da su od početka ove godine do prekjuče toj ustanovi isporučili 11.250 ampula antibiotika Ceftriaxon i Lendacin (Longacef).

Iz “Montefarma” su “Vijestima” kazali da je proizvođač lijeka Ceftriacon 8. februara obavijestio tu ustanovu da dopunu zaliha mogu očekivati tek krajem ovog mjeseca.

”Naša ustanova je istog dana obavijestila sve javne zdravstvene ustanove o toj najavi dobavljača, kako bi zalihe pomenutog lijeka koje imaju, racionalno raspoređivale do prijema novih količina”, piše u odgovoru.

Iz “Montefarma” su kazali i da su u međuvremenu kontaktirali drugog dobavljača za ampule Lendacin i dobili odgovor da na lageru imaju male količine, koje su kasnije isporučene i distribuirane svim javnim zdravstvenim ustanovama čije su zalihe bile na minimumu. Tvrde da su bolnice i domove zdravlja i o tome obavijestili.

”Posljednja najava dobavljača jeste da će u utorak isporučiti skladištu Montefarma 65.000 ampula ovog antibiotika”, navodi se u odgovoru.

Ljekovi koji sadrže supstancu ceftriakson pripadaju rezervnim antibioticima, a cijena pakovanja ovog lijeka je oko deset eura. Ovi antibiotici, prema listi ljekova, daju se u bolničkim uslovima, a izuzetno na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja, kao nastavak terapije..

Iz “Montefarma” su podsjetili i da pacijent, ukoliko je ipak prinuđen da kupi Ceftriacon ili Lendacin zbog trenutnog nedostatka u nekoj od javnih zdravstvenih ustanova, može refundirati troškove kod Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Iz domova zdravlja “Vijestima” su potvrdili da je tokom ovog mjeseca povećan broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija, kao i da se prepliću kovid-19 i sezonski grip, koji daju slične simptome - tjelesnu temperaturu do 39 stepeni Celzijusa, kostobolju, kašalj... Kazali su da pacijentima, ako imaju komplikaciju u vidu bakterijske infekcije i visok CRP, uključuju injekcije penicilina, dok Longacef, koji trenutno nedostaje, daju pacijentima sa upalom pluća, dok se pacijenti sa blagim simptomima liječe simptomatski...fond za zdrav

Šta je potrebno za refundaciju troškova

Građani koji su morali da zbog nestašice kupe nedostajuće antibiotike ili neki drugi lijek, imaju pravo na naknadu troškova.

Prema informacijama iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), pacijenti područnoj filijali te ustanove podnose zahtjev za naknadu troškova uz potrebnu dokumentaciju. U to spada kopija medicinske dokumentacije kojom se dokazuje da je predloženo propisivanje lijeka (izvještaj izabranog doktora, specijaliste, konzilijuma, otpusna lista i drugo), recept, odnosno nalog za injekcije, račun o kupovini lijeka sa fiskalnim blokom, potvrdu zdravstvene ustanove u kojoj je pacijent primio lijek da nije bio dostupan u periodu kupovine, kada je u pitanju ampulirana terapija koja se primjenjuje u domu zdravlja.

Među potrebnom dokumentacijom je i potvrda “Montefarma” da lijeka nije bilo u apotekama u vrijeme kupovine lijeka, dok je za terapiju koja se primjenuje u bolnici neophodna potvrda bolničke apoteke da terapija u tom periodu nije bila dostupna.

Participacija za lijek i dalje 0,36 eura

Iz “Montefarma” su “Vijestima” odgovorili i da cijena participacije u njihovim, državnim apotekama nije mijenjana duže od deceniju i iznosi i dalje 0,36 eura.

Više pacijenata koji su u apotekama prethodnih dana podizali terapiju na recept, tvrdili su da apoteci plaćaju više novca nego prethodnih mjeseci. Do toga je došlo jer je, u međuvremenu, promijenjena lista ljekova, pa su pojedini ljekovi sada na doplatnoj listi.

Među tim ljekovima je Brompazepam od 1,5 miligrama i Lexilium od 3 mg, koji se sada doplaćuju po oko 0,10 eura.

Bonus video: