Još jedan rok da se Hot vrati u „Čistoću”

Podgorički Osnovni sud donio izvršnu presudu u slučaju bivšeg zaposlenog u komunalnom preduzeću glavnog grada

7788 pregleda 4 komentar(a)
Ako ne postupe u roku, da plate 2.000, a izvršni direktor 500 eura -, Foto: SAVO PRELEVIC
Ako ne postupe u roku, da plate 2.000, a izvršni direktor 500 eura -, Foto: SAVO PRELEVIC

Podgorička “Čistoća” krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca morala bi da bivšeg zaposlenog Denisa Hota vrati na posao ili će preduzeće i odgovorno lice zajedno platiti preko 2.500 eura i rizikovati i veću novčanu kaznu, ako ne ispune i tu obavezu. Iz “Čistoće” su “Vijestima” rekli da su preuzeli korake u tom smislu, ali da moraju čekati novu sistematizaciju.

Iz tog podgoričkog preduzeća “Vijestima” su odgovorili da su preuzeli korake radi vraćanja na rad zaposlenog.

Viši sud u Podgorici potvrdio je nedavno presudu Osnovnog prema kojoj su nezakoniti rješenje o prestanku radnog odnosa i aneks ugovora o radu koje je podgorička “Čistoća” uručila Hotu. Prema istoj presudi, “Čistoća” je bila dužna na Hota vrati na posao. Presuda je postala izvršna 18. januara, a kako “Čistoća” nije postupila po njoj, Hot i njegov advokat, 13. februara podnijeli su predlog za izvršenje. Rješenje po tom predlogu, izvršni sudija Osnovnog suda u Podgorici Mladen Paunović donio je 20. februara.

”Na osnovu izvršne isprave - presude Osnovnog suda u Podgorici br. 2159/21 od 16. 5. 2022. godine, na predlog izvršnog povjerioca, određuje se izvršenje protiv izvršnog dužnika DOO ‘Čistoća’ Podgorica i nalaže izvršnom dužniku da u roku od osam dana od dana prijema ovog rješenja vrati izrvšnog povjerioca na rad na neodređeno radno vrijeme i rasporedi na poslove i radne zadatke koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima”, piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Kako se dodaje, ukoliko “Čistoća” u ostavljenom roku ne postupi po tom rješenju, izriče se novčana kazna od 2.000 eura, a odgovornom licu novčana kazna od 500 eura.

”Koje će Sud sprovesti po službenoj dužnosti i istovremeno donijeti novo rješenje o izvršenju kojim će izvršnom dužniku ostaviti novi rok za ispunjenje obaveze i izreći novu kaznu u većem iznosu, ukoliko izvršni dužnik ni u tom roku ne ispuni svoju obavezu”, piše u rješenju Osnovnog suda.

”Čistoća” se obavezuje i da Hotu nadoknadi troškove postupka u iznosu 125 eura, u toku od osam dana od pravnosnažnosti rješenje, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Iz podgoričkog komunalnog preduzeća, čiji je izvršni direktor Andrija Čađenović, rekli su da su preuzeli korake radi vraćanja na rad zaposlenog.

”Za šta je potrebno ispoštovati upravnu proceduru, jer ‘Čistoća’ nema pravo da samostalno mijenja Akt o sistematizaciji i otvara novo radno mjesto. Od suštinskog je značaja saznanje da je Denis Hot zaposlen u JU Srednja stručna škola ‘Ivan Uskoković’ u Podgorici, koju činjenicu je Hot prikrio od suda i ‘Čistoće’, u kojem pravcu će se pribavljati dokazi i cijeniti zakonitost zahtjeva za vraćanje na rad i njegova savjesnost, te će zbog prikrivanja te činjenice, i nevraćanja otpremnine, snositi zakonite posljedice”, piše u odgovoru koji je “Čistoća” dostavila “Vijestima”.

Hot je u “Čistoći” bio zaposlen od 20. februara 2018, od kada je taj poslodavac sa njim zaključio više ugovora na određeno vrijeme - dva na po tri mjeseca, jedan ugovor na 12 mjeseci i tri ugovora po mjesec. Po isteku posljednjeg od 18. oktobra 2019. “Čistoća” je donijela rješenje o prestanku radnog odnosa. Prema svim ugovorima, Hot je bio zaposlen kao rukovodilac u službi za eksploataciju mehanizacije i vozila. To radno mjesto prepoznato je Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, pa je i sud ranije, donoseći presudu, naveo da iz toga “proizilazi da je tuženi, kao poslodavac, imao trajnu potrebu za ovakvim zaposlenjem”. Sistematizacijom je, kako su ranije rekli i iz “Čistoće”, za to radno mjesto predviđen jedan izvršilac. Na mjesto Hota, 1. februara 2018. raspoređen je Mihailo Popović, čija je supruga Daca Popović u to vrijeme bila izvršna direktorica “Čistoće”.

Sredinom 2021. Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) dodijelila je Denisu Hotu status zviždača, a poslodavcu, preduzeću “Čistoća” tada dala preporuku da omogući da se Hot rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, radnim sposobnostima, znanju i iskustvu.

Bonus video: