DPS: Klinički centar postao gotovo nefunkcionalan

"Nekada smo svakog jutra imali informaciju o broju novorođene djece u Kliničkom centru. Očito je došlo vrijeme da nam izjutra saopštavaju listu ljekova koje posjeduju tog dana i koje procedure je moguće odraditi u Kliničkom centru", navode iz Komisije za zdravstvo DPS-a

5639 pregleda 25 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Iz Komisije za zdravstvo Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da je Klinički centar Crne Gore postao "gotovo nefunkcionalan".

Urgentni centar KCCG-a je, kako tvrde, postao mjesto gdje pacijenti ne mogu dobiti analizu mokraće "jer nema običnih (najobičnijih!) čašica za uzimanje uzorka".

"Godina je 2023. Već smo pisali da u Kliničkom centru nije bilo hidrogena koji se u medicini koristi od XIX vijeka, nije bilo drvenih špatula za pregled grla, nije bilo zavoja, sredstava za čišćenje,… a prije par dana pacijenti nijesu mogli da odrade ni pregled mokraće u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi", navode iz DPS-a.

Istovremeno, dodaju, članovi rodbine pacijenta se upućuju u apoteke da kupe nedostajuće ljekove.

"Kontrolok se često koristi za pacijente sa problemima u stomaku, ali u Kliničkom centru Crne Gore koristi se samo za one koji lijek donesu od kuće.

"D - dimer je neizostavan parametar u ispitivanju oboljelih od srca i krvnih sudova ali tu analizu, prema našim podacima, nije moguće uraditi već 7 dana, izuzev za životno ugrožene pacijente", tvrde iz DPS-a.

Nema, kako su kazali, reagenasa ni za imunološka ispitivanja, kao i da "trenutno jedan CT skener aparat ne radi, dešavalo se da ne radi niti jedan".

"Nekada smo svakog jutra imali informaciju o broju novorođene djece u Kliničkom centru. Očito je došlo vrijeme da nam izjutra saopštavaju listu ljekova koje posjeduju tog dana i koje procedure je moguće odraditi u Kliničkom centru. I ono obavezno: Ne kretati put Kliničkog centra bez uvida u listu ljekova koje je potrebno ponijeti sa sobom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: