Sindikat: Plate policijskih službenika za mart i april dodatno će biti uvećane za po pet odsto

"Ovo znači da će se osnovna zarada u martu uvećati po odluci 15 odsto, a osnovna zarada za april biti uvećana po odluci 20 odsto", kazali su iz Sindikara Uprave policije nakon sastanka sa ministrom Damjanovićem

11752 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Plate policijskih službenika za mart i april dodatno će biti uvećane za po pet odsto, saopšteno je iz Sindikata Uprave policije.

Kazali su da je to dogovoreno na sastanku delegacija sindikata Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem i njegovim saradnicima.

Povod za organizaciju sastanka bio je, kako navode, postizanje dogovora vezano za "očekivano dodatno povećanje zarada" policijskih službenika i potpisivanje kolektivnog ugovora.

"Prisutni su se složili da je zajednički rad Ministarstva unutrašnjih poslova, Sindikata Uprave policije i Ministarstva finansija doprinio da se koeficijenti policijskih službenika uvećaju za 20 odsto, što je usvojeno na sjednici Vlade 31.12.2022. godine. Uredba o uvećanju koeficijenata već se primjenjuje, a rezultati se ogledaju na značajno uvećanje zarada i drugih dodataka na zaradu (prekovremeni rad, noćni rad, praznični sati i drugo)", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Vlada 30. decembra usvojila odluku o dodatku na zaradu na određenim radnim mjestima u iznosu od 20 odsto, a koja se odnosi i na policijske službenike.

"Kako je ova odluka usvojena poslije usvajanja Budžeta za 2023. godinu, pojavljuje se problem nedostataka sredstava u budžet MUP-a na 'poziciji' za zarade policijskih službenika. Da bi se krenulo sa primjenom ove odluke, neophodno je bilo utvrditi konačan uticaj trošenja sredstava nakon povećanja koeficijenata. Utvrđeno je da bi primjena odluke značilo nedostatak sredstava za isplate zarada zaposlenih nakon septembra, te je neophodno da se opredijele dodatna sredstva za ovu namjenu", dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikara Uprave policije navode da je Damjanović iskazao spremnost da pomogne "u najvećoj mogućoj mjeri da se nastali problem prevaziđe" na način što će Ministarstvo finansija obezbijediti dodatna sredstva.

"Shodno navedenom, postignut je dogovor da se plate policijskih službenika za mjesec mart i april 2023. godine dodatno uvećaju za po pet odsto. Ovo znači da će se osnovna zarada u martu uvećati po odluci 15 odsto, a osnovna zarada za april biti uvećana po odluci 20 odsto. Pored navedenog, ostavlja se mogućnost u narednom periodu za dodatno uvećanje, što će zavisiti od trošenja sredstava iz budžeta", piše u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o datumu potpisivanja kolektivnog ugovora, pa je postignut dogovor da se naredne nedjelje dostavi novi tekst kolektivnog ugovora, jer se postojeći tekst mora usaglasiti sa nekim odredbama Opšteg kolektivnog ugovora i Kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, navode iz sindikata, rekavši da se ostavlja rok od 15 dana "da se urade korekcije teksta kako bi se isti potpisao".

"Sindikat Uprave policije ovom prilikom informiše svoje članove i sve policijske službenike da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa sindikalnim aktivnostima u cilju poboljšanja materijalnog položaja i zaštite njihovih prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: