Kolašin kao Austrija (ne)moguća misija: Masovna gradnja ili očuvanje prostora

I dok ljubitelji planina i zimskih sportova koji su “vidjeli svijeta” kažu da još nije kasno da se sačuvaju prostorne i prirodne prednosti, na dnevnom nivou najavi se gradnja još po nekog hotela...

61338 pregleda 58 komentar(a)
Planirana gradnja više hotela i apartmana na Ski-centru Kolašin 1450 (animacija), Foto: Konzorcijum
Planirana gradnja više hotela i apartmana na Ski-centru Kolašin 1450 (animacija), Foto: Konzorcijum

Pred Kolašinom, koji zasada ima koliko-toliko sačuvan prostor na Bjelasici, nekoliko je koncepata razvoja, a najbolje bi bilo da mu uzor budu zimska turistička mjesta u Austriji.

To je stav ljubitelja zimskih sportova, između ostalih i Beograđanke Marije Sekulović, koja kaže da je, prije kolašinskog, posjetila pedesetak ski-centara u Austriji, Franskuskoj i Italiji.

Ona za “Vijesti” priča da se u zimskim turističkim mjestima u Austriji vodi računa o svakom segmentu infrastrukture, urbanističkog planiranja i očuvanju prirode.

Navodi da se smještajni kapaciteti rijetko grade na planini, a da su u selima, u dolini, mali porodični hoteli čiji eksterijer se odlično uklapa u okruženje.

Na ski-staze se iz tih mjesta, priča ona, ne stiže vozilima, već gondolom. Slična rješenja vidi i za Kolašin, ali i mogućnost prevoza gostiju malim autobusima.

”Važno je da lokalne zajednice u alpskim mjestima odlučuju o svakom segmentu života i planiranja prostora. Ne dozvoljavaju da im te planove donose birokrate u glavnim gradovima. Sve je precizno uređeno, čak do toga kakvo će biti cvijeće na terasama”, kaže Sekulović.

Ocjenjuje da za Kolašin još nije kasno da bira pravce razvoja i da sačuva najvredniji prostor i ne devastira prirodu.

Ivan Tamburić, koji je sve češći gost Kolašina, kaže da ima iskustvo iz desetina zimskih turističkih centara u Evropi. Rođeni je Zlatiborac i upozorava da bi ogromna šteta bila za Kolašin da mu se desi što i tom zimskom turističkom centru u Srbiji, koji je, objašnjava, hipergradnja učinila neprepoznatljivim.

I on smatra da bi Kolašin trebalo da se razvija po uzoru na turistička mjesta u Austriji, koja nikad ne brinu o broju gostiju, upravo zbog očuvanog prostora i brige o okolini.

”Zimske sezone su sve kraće, pa mjesta sa prirodom poput kolašinske opštine treba da naprave ozbiljnu strategiju ljetnje turističke sezone. Takođe i da brinu o prostoru i izgledu grada. U Austriji su prava rijetkost u zimskim centrima ogromni hoteli, a razlika u eksterijeru hotela sa tri zvjezdice i onog sa pet je gotovo neprimjetna. Nažalost, u Francuskoj je posve drugačiji koncept, oni su napravili ogromne komplekse apartmana na planinama i sada imaju prilično velike probleme, pored ostalog, i zbog toga jer niko ne želi ljeti da dođe na planinu i da gleda u ogromne zgrade”, pojašnjava on.

Sagovornici “Vijesti” predlažu da se više poklanja pažnje ljetnjoj turističkoj sezoni, sa osmišljenim konceptom koji će ljude vezati za planinu, a mladima omogućiti povezanost sa prirodom i sticanje novih vještina.

Upozoravaju da je nedopustiva vožnja kvadovima po planini u ozbiljnim turističkim mjestima, a da je u mnogim alpskim ski-centrima na skijaškim stazama nemoguće vidjeti motorne sanke.

Motorne sanke teško je vidjeti u mnogim alpskim ski-centrima
Motorne sanke teško je vidjeti u mnogim alpskim ski-centrima foto: Privatna arhiva

I dok ljubitelji planina i zimskih sportova koji su “vidjeli svijeta” objašnjavaju da još nije kasno da se sačuvaju prostorne i prirodne prednosti Kolašina, na dnevnom nivou najavi se gradnja još po nekog hotela u centru ili okolini.

Gradnja planirana i na državnom Ski-centru
Gradnja planirana i na državnom Ski-centrufoto: Kolašin 1600

Sve po starim detaljnim urbanističkim planovima (DUP), čije revidovanje tek treba da dođe na red u resornom Ministarstvu. Na izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana (PUP) te opštine čeka se od 2019. godine, a i to je posao koji će biti urađen na državnom nivou.

Važeća planska dokumentacija omogućava, a najave potvrđuju, da će se na Bjelasici dešavati sve intenzivnija gradnja, pa se stiče utisak da je o konceptu prema kojem će se taj dio Crne Gore turistički valorizovati već odlučeno. Prema onome što piše na zvaničnom sajtu Skijališta Crne Gore, u blizini državnog Ski-centra Kolašin 1600, na lokaciji buduće bazne lokacije planirana je izgradnja deset hotela i objekata apartmanskog tipa. Izgradnja dva hotela na tom lokalitetu već je pečala.

Gradnja na Bjelasici
Gradnja na Bjelasicifoto: Dragana Šćepanović

Pored toga, na privatnom Ski-centru Kolašin 1450 u toku je izgradnja četiri hotela. Prostornim planom posebne namjene za region Bjelasice i Komova, na ovoj baznoj lokaciji predviđena je izgradnja još šest hotela i objekata apartmanskog tipa.

Konzorcijumu “Kolašin 1600” koji se sastoji od kompanije Ski-resort Kolašin 1450 i Gner 2, čiji su vlasnici Zoran Bećirović, odnosno albanski biznismen Baški Ulaj, Vlada je prije pet godina dala u zakup 270.000 metara kvadratnih zemljišta na Bjelasici. Konzorcijum “Kolašin 1600”, prema ugovoru, moći će na zakupljenom zemljištu da gradi turističko naselje i vile i apartmane za prodaju.

Bećiroviću i Ulaju zemljište je dato u zakup na 90 godina, a državni budžet od tog posla imaće 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta i 0,1 odsto od neto dobiti investitora. To je godišnje 27.000 eura od zakupa i 1.000 eura od svakog miliona koji zarade.

Ugovorom je određeno da zakupac može steći pravo svojine nad zemljištem na kom je objekat izgrađen.

”Shodno Ugovoru i Investicionom programu, zakupac je u obavezi da u prvoj fazi investicije, koja će trajati četiri godine od dana početka radova, investira 12,8 miliona eura u izgradnju hotela kategorije 3+ zvjezdice, sa šaleima (apartmani). U narednim fazama biće izgrađena još dva hotela, sa vilama i apartmanima. Ukupna investicija za sve četiri faze, kako je navedeno u Investicionom programu, iznosiće oko 77 miliona eura”, objasnili su ranije iz tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Model turističke valorizacije tog lokaliteta, koji uključuje i period zakupa, određen je odlukom o planu privatizacije za 2014. godinu, a “bazira se na davanju u zakup zemljišta u cilju izgradnje baznog naselja, u skladu sa detaljnom razradom Prostornog plana posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi”.

Recimo, “Condo hotel S” gradi taj konzorcijum Kolašin 1600, prema dokumentaciji, zauzima površinu od skoro 8.300 metara kvadratnih. Pored podruma i prizemlja, imaće dva sprata i potkrovlje, u sklopu kojih je planirano 116 smještajnih jedinica.

”Apratmanski objekat Q”, kako je navedeno u dokumentaciji dostavljenoj Sekreterijatu za zaštitu životne sredine prije nekoliko godina, imaće 86 smještajnih jedinica. Objekat bi činilo prizemlje, tri sprata i potkrovlje, a kako je planirano biće građen “u duhu tradicionalne planinske kuće - kamen na tlu i drvo na kamenu”.

Na lokalitetu Kolašin 1450 već se grade hoteli “Westin” i “Bjelasica 1450 Kolašin”, kao i četiri jednoporodične smještajne jedinice - šalea.

Bonus video: