Podgorica: Obrušio se dio dvorišta na placu uz gradilište u Beogradskoj (VIDEO)

"Kao da je bio zemljotres... rekli su nam da ne provodimo noć u kući", kazala je vlasnica Lidija Vukčević

56551 pregleda 35 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ograda i dio dvorišta porodične kuće Vukčevića u Beogradskoj ulici 53, u Podgorici, pored koje je započeta izgradnja stambene zgrade na četiri sprata, obrušili su se u nedjelju oko 19.00 sati.

Vlasnica Lidija Vukčević „Vijestima“ je ispričala da su im sinoć iz komunalne policije, ali i službenici policije, savjetovali da noć ne provode u kući.

U međuvremenu, o svemu je obaviještena i inspekcija, koja bi, prema riječima Vukčević, trebalo da izađe na teren.

Video: Maja Eraković

„Sinoć oko sedam sati, kao da je zemljotres bio, počelo je da puca... jedno deset metara se srušila ograda, kompletna ograda koja je postojala između mene i gradilišta, taj zid od cokla, i mreža koju su oni postavili, sve je to otišlo“, ispričala je Vukčević „Vijestima“.

Beogradska ulica gradilište
foto: Privatna arhiva

U toku obrušavanja, popucala je, kaže, i ploča izlivena u dvorištu, gdje su sto i stolice za odmor u toku lijepih dana.

„Ploča je kompletna ispucala i dio zemlje se skroz urušio“, rekla je ona.

Kako je kazala, nakon što se sinoć sve dogodilo, pokušala je da dobije komunalnu policiju i urbanističko-građevinsku inspekciju.

Video: Maja Eraković

„Komunalnu nije bilo šanse da dobijem, građevinsku inspekciju takođe... niko se nije javljao... Preko Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pa službe za intervencije tek sam se uspjela povezati sa nekim iz komunalne. Pojavili su se i samo nam rekli da se sklonimo iz kuće. Zvala sam i policiju, i oni su došli i i rekli da izađemo iz kuće, da prespavamo negdje drugo... kao da ostavimo kuću, pa neka se kuća ruši. Jutros sam dobila građevinsku inspekciju, izaći će neko na teren “, ispričala je Vukčević „Vijestima“.

Beogradska ulica gradilište
foto: Privatna arhiva

Podsjetila je da je, prema dokumentaciji kojom je odobrena gradnja na parceli do njene, gradilišna linija na dva metra.

„Na dva metra je trebalo da bude, ali nije na dva metra, sve su iskopali, oni su tačno došli uz naš temelj“, rekla je ona.

Video: Jelena Vujović

Investitor na parceli do Vukćevića, na broju 51, je "CK Group Investment" iz Podgorice. Saglasnost Glavnog državnog arhitekte firma je dobila sredinom juna prošle godine, dok je gradnja urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavljena 10. novembra.

Video: Jelena Vujović

Kako se navodi na građevinskoj tabli, objekat površine preko 4.300 kvadrata, gradi se na urbanističkim parcelama 2b.19 (KP 2532/2 i 2531/1) 2b.20 (KP 2532/1), Blok 2, podblok b, u zahvatu DUP-a „Gorica C“, KO Podgorica II. Prema istim podacima, radovi su počeli u decembru 2022, dok je završetak planiran za septembar 2024.

Stanari dijela Beogradske ulice u kojoj je i kuća Vukčevića, protestovali su prije nekoliko dana zbog izgradnje četvorospratnice u njihovom komšiluku. Ranije su se obraćali urbanističko-građevinskoj inspekciji, koja je, kako su ispričali na protestu prije nekoliko dana, utvrdila da je sve u redu.

Beogradska ulica gradilište
foto: Privatna arhiva

Obratili su se i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Inicijativom da se van snage stavi DUP “Gorica C” i stopira gradnje na urbanističkim parcelama UP19 i UP20 tog plana. Inicijativu za ocjenu ispravnosti i zakonitosti izrade DUP-a “Gorica C” uputili su i Inženjerskoj komori. Ministarstvo i Komora još se nisu izjasnili na inicijative stanara.

“Vijesti” su nakon informacije o obrušavanju zemljišta u Beogradskoj 53, uputile pitanja resoru ministarke u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović, odnosno urbanističko-građevinskoj inspekciji.

Bonus video: