Ministarstvo finansija želi kredit od Vlade Njemačke

Ukupna vrijednost projekta po procjeni bi iznosila 50.350.000 eura, osim kredita od 35 miliona, dobijen je grant u iznosu od deset miliona, a ostatak novca bi obezbijedili iz budžeta Glavnog grada. Kako je navedeno u dokumentaciji, Ministarstvo finansija će za kredit od pet miliona eura plaćati kamatu po stopi od dva odsto godišnje
83 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, kolektor, Foto: Zoran Đurić
Podgorica, kolektor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.09.2017. 19:48h

Ako Federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju Njemačke odobri sporazum sa Vladom Crne Gore, Njemačka banka za razvoj (KfW) će Ministarstvu finansija odobriti kredit od 30 i od pet miliona eura za postrojenje za Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Glavnom gradu, koje treba da bude izgrađeno u Botunu.

Kredit od 30 miliona eura za kolektor, kako se navodi u informaciji o zaduženju sa KfW usvojenoj na sjednici Vlade prije dva dana, otplaćivao bi se 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatom koja ne bi trebalo da bude veća od 2,6 odsto godišnje.

Prva rata za otplatu dospjela bi 30. decembra 2022. godine i iznosila bi 1.428.571 eura sa pripadajućom kamatom.

Narednih godina bi dospijevale na naplatu po dvije rate, zaključno sa 30. decembrom 2032. godine.

Prva rata za kredit od pet miliona eura dospjela bi na naplatu 30. decembra 2027. godine i iznosila bi 121.000 eura, kao i rata od 30. juna 2028.

Ostale rate, odnosno 39 ostalih, zaključno sa 30. decembrom 2047. godine, iznosile bi 122 000 eura.

Ukupna vrijednost projekta po procjeni bi iznosila 50.350.000 eura, osim kredita od 35 miliona, dobijen je grant u iznosu od deset miliona, a ostatak novca bi obezbijedili iz budžeta Glavnog grada. Kako je navedeno u dokumentaciji, Ministarstvo finansija će za kredit od pet miliona eura plaćati kamatu po stopi od dva odsto godišnje.

Projekat ‚‚Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici”, prevazilazi okvire samog Glavnog grada i kako se navodi u dokumentaciji Vlade, vezan je za zaštitu rijeke Morače, odnosno sprečavanje ugrožavanja zone vodoizvorišta Regionalnog vodovoda Bolje sestre i očuvanje Skadarskog jezera.

Tender za odabir konsultanta, za koju je dokumentaciju preuzelo preko 30 kompanija, završen je juče, a firma koja bude izabrana za taj posao treba da izradi međunarodni javni tender za izbor izvođača radova.

Tender za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, kako je nedavno izjavio direktor „Vodovoda” Vladan Vučelić, biće raspisan do kraja godine ili u prvom kvartalu 2018. godine.

Bonus video: