"Poseidon" počeo da ispušta naftu u more kod Tivta

"Poseidon" je bivša drvena motorna barka nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ovaj 20,5 metara dugi brod od 40 tona deplasmana u noći 5. na 6. februar se pod udarima olujne bure, otkinuo sa veza na Obali Đuraševića

18538 pregleda 6 komentar(a)
Brod Poseidon, Foto: Drago Krivokapić
Brod Poseidon, Foto: Drago Krivokapić

Iz polupotopljenog turističkog broda "Poseidon" na Obali Đuraševića u Krtolima kod Tivta, juče je u more počela da ističe nafta i zauljene tečnosti.

Zbog toga su hitno reagovale ekipe Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Cme Gore (UPSUL) i Mornarice VCG, pa je na lice mjesta izašlo specijalno plovilo EKO-1 sa kojeg su u more oko "Poseidona" bačeni posebni apsorbeniti za upijanje razlivene nafte i ulja.

Iz UPSUL-a je "Vijestima" rečeno da će nastojati da svim raspoloživim sredstvima, saniraju ovaj ekološki incident, iako se on mogao na vrijeme izbjeći jer je ta uprava još 7. februara uputila zahtjev Inspekciji sigurnosti plovidbe iz Kotora za procjenu rizika od izlivanja zauljenih tečnosti iz havarisanog broda.

Nafta iz 'Poseidona'
Nafta iz "Poseidona"foto: UPSUL

"Poseidon" je bivša drvena motorna barka nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ovaj 20,5 mertara dugi brod od 40 tona deplasmana u noći 5. na 6. februar se pod udarima olujne bure otkinuo sa veza na Obali Đuraševića.

Vjetar i talasi brod su potom bacili na obalu prilikom čega je oštećen i probijen desni bok broda, pa je "Poseidon" potonuo u plićaku blizu obale.

O tome su odmah obaviješteni Lučka kapetanija Kotor i Uprava pomorske sigurnosti, a koje su tada najavile da će vlasniku "Poseidona" naložiti da ukloni plovilo, čim to dozvole vremenske prilike.

Poseidon mrlja
foto: UPSUL

Uklanjanje havarisanog plovila se međutim, do juče nije dogodilo, pa je iz oštećenog i polupotopljenog broda juče počela da se u more razliva nafta i ullje, te stoga nadležne službe sada imaju dodatan posao i nove troškove da saniraju ovo ekološko zagađenje.

Iz UPSUL-a su naveli da je prema njihovim saznanjima, vlasnica "Poseidona" izvjesna državljanka Ukrajine, zbog čega je ta Uprava juče preko Sektora granične policije pokrenula zahtjev za identifikaciju vlasnice, kako bi Ukrajinki bio uručen nalog za uklanjanje oštećenog broda iz akvatorijuma na Obali Đuraševića, po već ranije donesenom rješenju Lučke kapetanije Kotor.

Bonus video: