"Stari iz Bijelog Polja i Novog Pazara dobili pametne satove, softver prenosio informacije o zdravstvenom stanju"

Direktor Doma starih Bijelo Polje Radosav Nišavić je kazao da Dom starih u Bijelom Polju kroz grantove Evropske unije razvija inovativne socijalne servise za stara lica na teritoriji opštine Bijelo Polje zajedno sa partnerima iz Srbije, koji su jedinstveni na prostoru jugoistočne Evrope i da je Telecare virtualni servis za stare osobe budućnost u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti starih lica na ovim prostorima

2673 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa konferencije, Foto: Jadranka Ćetković

Završna konferencija projekta "Prva Telecare služba socijalne zaštite za stara lica u Crnoj Gori i Srbiji" koji zajedno sprovode Dom starih Bijelo Polje, Centar za socijalni rad Novi Pazar, uz podršku opštine Bijelo Polje, a finansira se od strane Evropske unije u okviru programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020, održana je danas u Bijelom Polju.

Direktor Doma starih Bijelo Polje Radosav Nišavić je kazao da Dom starih u Bijelom Polju kroz grantove Evropske unije razvija inovativne socijalne servise za stara lica na teritoriji opštine Bijelo Polje zajedno sa partnerima iz Srbije, koji su jedinstveni na prostoru jugoistočne Evrope i da je Telecare virtualni servis za stare osobe budućnost u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti starih lica na ovim prostorima.

Direktor Centra za socijalni rad Novi Pazar Adnan Dizdarević je kazao da je u pitanju uspješna saradnja kroz dva sprovedena prekogranična projekta koja su rezultirala razmjenom iskustava dvije ustanove socijalnog karaktera i uvodjenjem inovativnih servisa poboljšanoj socijalnoj zaštiiti starih lica u Novom Pazaru, odnosno u Republici Srbiji.

Načelnica direkcije za razvoj usluga i stručni nadzor nad ustanovama socijalne i dječje zaštite Ivana Šuković istakla je da Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore podržava sve projekte koji kroz inovacije doprinose boljoj socijalnoj zaštiiti starih lica i deinstitucionalizaciji ustanova smještaja starih lica u Crnoj Gori.

Koordinator projekta Slobodanka Prebiračević, je istakla da su kroz projekat vrijedan 213. 357, 25 eura, od čega je učešće Evropske unije bilo 181. 353, 66 eura, uspostavljena dva Telecare centra, jedan u Domu starih u Bijelom Polju, drugi u Centru za socijalni rad Novi Pazar.

"Trideset starih osoba iz Novog Pazara i Bijelog Polja dobila su pametne satove koje su nosili na rukama, a koji su putem specijalnog softvera prenosili informacije o njihovom zdravstvenom stanju u Telecare centrima koje su obrađivali na dnevnoj bazi osoblje u sastavu ljekar, sociolog i psiholog, a vizuelno komunicirali sa njima preko tableta i kompjutera 12 mjeseci i brinuli o njihovom psihičkom i fizičkom zdravlju. Davanjem njege na daljinu ponuđena je jednostavna socijalna zaštita starijih osoba na zahtjev – bez uobičajenog gubljenja vremena i troškova", istakla je Prebiračević.

Ona je kazala da su video pozivi, softverske aplikacije za pametne satove, telefone i tablete do sistema za upravljanje u Telecare centrima putem interneta povezivali starije osobe koje žive na udaljenim lokacijama sa pružaocima socijalnih usluga.

"Osim toga kompletno osoblje i gerontodomaćice su na poziv starih osoba ili redovnim putem sproveli tokom trajanja preko 300 kućnih posjeta. Video pozivi, softverske aplikacije za pametne satove, telefone i tablete do sistema za upravljanje u Telecare centrima putem interneta povezivali su starije osobe koje žive na udaljenim lokacijama sa pružaocima socijalnih usluga", kazala je Prebiračević.

"Na zahtjev velikog broja starih osoba sa teritorije opštine Bijelo Polje, i trenutnih korisnika ove inovativne socijalne usluge, Dom starih Bijelo Polje uputio je zahtjev Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore za licenciranjem ove usluge, kako bi servis bio stalnog karaktera, zaključila je Prebiračević na kraju izlaganja.

Bonus video: