Prezentovan projekat za ublažavanje posljedica moždanog udara: Povećati socijalizaciju i integraciju oboljelih

Kako je napomenuo koordinator NVO Brain Ranko Mešter, projekat se realizuje sa ciljem da se obezbijede i razviju vaninstitucionalni alternativni servisi podrške pomoći u kući za osobe oboljele od moždanog udara te obezbijedi kontinuirani servis podrške

6189 pregleda 1 komentar(a)
Sa prezentacije projekta, Foto: NVO Brain
Sa prezentacije projekta, Foto: NVO Brain

"Ublažimo posljedice moždanog udara, pružimo ruku OSI (osobe sa invaliditetom)", naziv je subgranting programa koji nevladina organizacija (NVO) Brain Bijelo Polje realizuje u okviru projekta "Jednakošću do dostajanstvenog života OSI", a u partnerstvu sa Savezom slijepih Crne Gore i Udruženjem za podršku osobama sa invaliditetom iz Bijelog Polja.

Projekat se, kako su naveli iz NVO Brain, realizuje sa ciljem poboljšanje kvaliteta života osoba oboljelih od moždanog udara, uz povećanje njihove socijalizacije i integracije kroz uspostavljanje i pružanje alteranaternativnih servisa podrške u skladu sa njihovim potrebama.

Kako je napomenuo koordinator NVO Brain Ranko Mešter, projekat se realizuje sa ciljem da se obezbijede i razviju vaninstitucionalni alternativni servisi podrške pomoći u kući za osobe oboljele od moždanog udara te obezbijedi kontinuirani servis podrške.

"Projektom namjeravamo i unaprijediti kapacitete NVO Brain u promovisanju i razvoju van institucionalnih, alternativnih servisa podrške oboljelim od moždanog udara, ali i podići svijesti ključnih učesnika i javnosti o prednostima inkluzije ranjivih i marginalizovanih grupa", kazao je Mešter na prezentaciji projekta u Bijelom Polju.

Koordinatorka subgranting programa Dragana Božović je kazala da je projekat "Jednakošću do dostojanstvenog života OSI u Crnoj Gori", finansijski podržala Evropska unija, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave, u okviru kojeg su podržane četiri lokalne organizacije.

"Zato će projekti ove četiri organizacije osoba sa invaliditetom, doprinijeti samostalnom životu osoba sa invaliditetom - korisnika predviđenih servisa podrške. Izazov za sve organizacije osoba sa invaliditetom i za same osobe sa invaliditetom je to što ovi i ovakvi servisi podrške za život u zajednici, nijesu u kontinuitetu finansirani od strane države, već se servisi podrške pružaju putem projekata uz vremenska i finansijska ograničenja. I mislim da je pored pružanja servisa podrške ne manje važno i podizanje svijesti ključnih aktera i javnosti o prednostima inkluzije ranjivih grupa", istakla je Božović.

Bonus video: