Edukacija za proizvodnju ljekobilja: Zainteresovano najmanje 50 osoba iz Mojkovca, Kolašina i Pljevalja

Kreiranje i afirmisanje “zelenih poslova”, cilj je projekata NVO Natura, podržanog kroz program ReLOaD2

5061 pregleda 2 komentar(a)
Parcela NVO Natura, Foto: NVO Natura
Parcela NVO Natura, Foto: NVO Natura

Najmanje 50 osoba iz Mojkovca, Kolašina i Pljevalja, zainteresovanih za proizvodnju ljekobilja, edukovaće se tokom godine kroz praktične radionice o pravilnom branju i preradi.

Kreiranje i afirmisanje “zelenih poslova”, cilj je projekata NVO Natura, podržanog kroz program ReLOaD2.

Kako kažu u toj NVO, dodatna vrijednost koju očekuju nakon završetka projekta je i smanjenje nedozvoljene berbe rijetkih vrsta.

“Tim aktivnostima se ne pomaže samo održivi razvoj sjevera Crne Gore, već se otvaraju i novi ekonomski putevi za cijelu državu, s obzirom na to da je potražnja za ljekovitim biljem u ekspanziji na međunarodnom tržištu. Ljekovito bilje je ogroman i nedovoljno iskorišten potencijal, naročito planinskog dijela Crne Gore. Nažalost, u većini slučajeva načini na koje se koristi su neadakvatni i uništavaju staništa”, kaže Mikan Mednica iz NVO Natura.

On objašnjava da će učesnici iz tri opštine dobiti i edukaciju o plantažnom gajenju ljekovitog bilja, kao i besplatne sadnice, uglavnom lincure.

Cilj je, objašnjava, da se afirmacijom plantažnog gajenja zaštite samonikla staništa.

Kroz projekat će biti obezbijeđena i oprema za održavanje eksperimentalnih parcela, koja NVO ima u okviru rasadnika Uprave za šume.

Prema zvaničnim podacima, više od 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi, a, u odnosu na veličinu, Crna Gora je centar raznovrsnosti i velikog broja endema.

Mogućnosti za njihovu eksploataciju, podsjećaju u NVO Natura, su brojne, ali su neophodne strogo propisane i kontrolisane mjere zaštite i očuvanja prirode.

Čak oko 280 biljaka je rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode stavljeno na nacionalnu listu zaštićenih, i njihovo sakupljanje je zabranjeno. Sakupljanje nezaštićenih divljih vrsta u Crnoj Gori propisano je Pravilnikom o bližem načinu i uslovima sakupljanja, korišćenja i prometa nezaštićenih divljih vrsta koje se koriste u komercijalne svrhe. U zavisnosti od područja, određuju se i maksimalno dozvoljene količine koje se mogu sakupiti u sezoni.

Iz NVO Natura podsjećaju da je jedan od ugroženih endema na prostoru Crne Gore i lincura. Nekontrolisano iskopavanje i ilegalna prodaja žute lincure, koju nazivaju kraljicom ljekovitog bilja, uslovilo je da se ona već godinama nalazi na crvenoj listi flore Crne Gore. Zbog toga je NVO Natura, prije nekoliko godina, formirala eksperimentalne parcele u rasadniku Uprave za šume u Kolašinu, na kojima pored lincure gaji neven, kamilicu, ali i traženu ehinaceu. D. Š.

Bonus video: