Problem rješavanja majdana i puta kroz Lukovo: Uključiti sve opštinske i državne organe i nosioce vlasti

Snežana Danilović, koordinatorka projekta "Za zeleni majdan - vratimo dug prirodi", u sklopu koga je i održana pomenuta tribina, podsjetila je da je na lokaciji gdje je bio majdan, odakle se za vrijeme bivše Jugoslavije, vršila eksploatacija pijeska, došlo do urušavanja puta što predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju

5343 pregleda 1 komentar(a)
Sa tribine, Foto: Svetlana Mandić
Sa tribine, Foto: Svetlana Mandić

Nevladine organizacije "Media tim" i "Agro eko Lukovo" ne odustaju od namjere da odavno napušteni i zapušteni majdan, koji se nalazi na dvanaestom kilometru od Nikšića, u selu Lukovo, postane zelena oaza.

Vjeruju da je ideja ostvariva ukoliko se u njenu realizaciju uključe donosioci odluka i državni organi, pa su u tu svrhu organizovali tribinu za građane pod nazivom "Prijedlozi izvođenja mjera tehničke i biološke rekultivacije lokaliteta majdan-Lukovo".

Snežana Danilović, koordinatorka projekta "Za zeleni majdan - vratimo dug prirodi", u sklopu koga je i održana pomenuta tribina, podsjetila je da je na lokaciji gdje je bio majdan, odakle se za vrijeme bivše Jugoslavije, vršila eksploatacija pijeska, došlo do urušavanja puta što predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju.

"Pokušavamo da pojačamo svijest građana Nikšića o pitanjima saobraćaja, zaštite životne sredine i podizanja nivoa ekološke svijesti u oblasti očuvanja i unapređenja biodiverziteta, kao i da animiramo zajednicu, donosioce odluka, državne organe, da riješimo problem majdana", rekla je Danilović.

U projekat su, osim NVO i mjesne zajednice Lukovo, uključeni i opštinski organi, a Milan Bošković, iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić, podsjetio je da je put prethodno bio regionalni i spajao je opštine Nikšić i Šavnik, ali da je izgradnjom nove magistralne dionice puta Nikšić-Šavnik, Ministarstvo kapitalnih investicija i bivše Ministarstvo pomorstva i saobraćaja put "prebacilo na upravljanje Opštini".

"Članom 10 zakona o putevima, jasno je precizirano, da put Opštini treba da bude predat na upravljanje u tehnički funkcionalnom stanju, što u ovom slučaju nije. Prošle godine smo uputili zahtjev Upravi za saobraćaj, Ministarstvu kapitalnih investicija, na inicijativu NVO 'Agro eko Lukovo', ne bi li se riješio ovaj problem sa majdanom koji traje više od 40 godina", istakao je Bošković. Prema njegovim riječima da bi se put vratio u normalno stanje neophodna je velika investicija, zbog toga Bošković očekuje da u taj projekat budu uključeni svi činioci koji koriste taj dio puta, a to su EPCG i Ski centar "Vučje". "Mi smo postavili neophodnu vertikalnu signalizaciju i branike, kako bi se nesmetano odvijao saobraćaj, a u sklopu redovnog održavanja vršimo sanaciju udarnih rupa na tom dijelu puta", kazao je Bošković.

Boro Vuković iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, kazao je da su već u cilju mjera biološke rekultivacije majdana rađene neke manje akcije, poput čišćenja i pošumljavanja, a da je i posvećena pažnja bila edukaciji učenika škole na Lukovu.

Prema njegovim riječima postoji veći broj mjera biološke rekultivacije majdana poput njegovog korišćenja za za razvoj poljovprivrede ili pravljenja vodene akumulacije, kao i uzdizanje šumskog kompleksa, što se, za sada čini, najprihvatljijom mjerom.

"Mjere biološke rekultivacije podrazumijevaju melioraciju tog terena, da se nanese odgovarajući supstrat, kako bi se vidjelo čime bi se prostor mogao obogatiti u zavisnosti od namjene", rekao je Vuković.

Projekat "Za zeleni majdan-vratimo dug prirodi", kojim NVO „Media tim“ i „Agro eko Lukovo“ pokušavaju da od zapuštenog majdana stvore zelenu oazu, podržalo je Ministarstvo za kapitalne investicije Vlade Crne Gore.

Bonus video: