Veliki investitori napustili Kolašin: Neće da grade zbog skupih komunalija

"Nažalost, kako su rekli, oni se povlače iz Crne Gore i Srbije. Jasno je da neće u dogledno vrijeme graditi. Što se tiče kompanije 'Vires', za Barutanu, nemamo nikave informacije niti kontakte. Nejasno je na koji način su obračunavane naknade za komunalno opemanje zemljišta za vrijeme bivše vlasti. Na većinu tih rješenja je uložena žalba", kazao je sekretar za finansije Goran Rakočević
72 pregleda 4 komentar(a)
Kolašin, investicija, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, investicija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.09.2017. 17:41h

Dva velika investitora - "Moragan W" i "Vires" koji su u Kolašinu planirali da grade turističke komplekse za vrijeme "investicionog buma", neće se u skorije vrijeme vratiti.

Sekretar za finansije Goran Rakočević kaže da su Opština i investitori u pat poziciji, zbog neodgovornog odnosa bivše vlasti.

Rakočević navodi da su uspjeli da stupe u kontakt sa predstavnicima firme "Morgan W" , koja je namjeravala da gradi na Bašanjem brdu.

"Nažalost, kako su rekli, oni se povlače iz Crne Gore i Srbije. Jasno je da neće u dogledno vrijeme graditi. Što se tiče kompanije 'Vires', za Barutanu, nemamo nikave informacije niti kontakte. Nejasno je na koji način su obračunavane naknade za komunalno opemanje zemljišta za vrijeme bivše vlasti. Na većinu tih rješenja je uložena žalba".

Rakočević tvrdi da je evidentno da je lokalna uprava mnogo izgubila povlačenjem investitora.

Kompanijama se i dalje obračunavaju porezi na nepokretnosti, iako ne mogu da se naplate i to su, već sada, značajni iznosi.

Rakočević, međutim, kaže da nenaplaćeni novac nije najveća šteta za Kolašin.

"Ostale su ogromne površine koje su neprivedene namjeri. Sa odlaskom investitora, ostalo je stanje da je ta imovina njihova, Opština tu ništa ne može uraditi. Ulaganja koja su bila najavljivana, naročito, na Barutani i Bašanjem brdu, donijela bi Kolašinu mnogo više prihoda i veliki broj novozaposlenih. Od toga, jasno je, sada nema ništa".

Kompanija "Vires" je, za vrijeme bivše vlasti, uplatila skoro 700.000 od 1, 5 miona eura, koliko su tada iz lokalne uprave obračunali komunalije.

Dio komunalija platila je i firma "Morgan W".

Na atraktivnom dijelu kolašinske opštine bilo je planirano da nikne turistički kompleks "Mala Norveška". "Moragan W" je, kako su nezvanično saopštili, bila obeshrabrena višemilionskim iznosom komunalnija i neadekvatno komunalno opremljenim zemljištem.

Koliki je dug za građevinske dozvole?

Nije precizno utvrđeno kolika su dugovanja investitora koji su od 2006. do 2010. godine dobili građevinske dozvole.

Prema ranije saopštenim podacima, najviše prihoda po tom osnovu bilo je 2008. godine - 1, 2 miliona eura, a dvije godine kasnije 340.000 eura.

Iznosi za 2009. i 2007. godinu su 79.696, odnosno, 63.955 eura, a 2006. oko 103.000.

Bonus video: